Alphabet potvrdio

Google mijenja rezultate pretraživanja, stižu novi alati za developere

Od korisnika će se tražiti njihov pristanak kako bi Google mogao dijeliti njihove podatke s Googleovim proizvodima i uslugama.
Sci-Tech / Tehnologija | 07. 03. 2024. u 10:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Googleova matična tvrtka, Alphabet, nedavno je objavila izmjene u vezi s rezultatima pretraživanja i predstavila nove alate za razvojne programere aplikacija.

Novosti u rezultatima pretraživanja znače da će veliki posrednici i agregatori doživjeti povećan promet, dok će se istovremeno smanjiti vidljivost hotela, zrakoplovnih tvrtki, trgovina i restorana.

Da bi Google dijelio korisničke podatke s vlastitim proizvodima i uslugama, korisnicima će biti zatražen pristanak, javljaju tech portali.

Razvojni programeri aplikacija dobit će priliku koristiti alternativne sustave naplate, uz dodatak novog programa koji im omogućuje direktno vođenje europskih korisnika izvan aplikacije radi promocije vlastitih proizvoda.

Google planira lansirati softver za prijenos podataka u Europi ovog tjedna, što će pojednostaviti razvojnim programerima premještanje korisničkih podataka u aplikaciju ili uslugu treće strane. Ovaj potez omogućit će im promociju proizvoda unutar aplikacija trećih strana i konkurentskih trgovina aplikacija, pridržavajući se pri tome propisa Europske unije.

Isto tako, s obzirom na Zakon o digitalnim tržištima (DMA), do 7. ožujka svoje poslovanje moraju prilagoditi i drugi veliki igrači poput Applea, Microsofta, Meta Platforms i ByteDance, vlasnika TikToka.

Ove tvrtke su označene kao čuvari koji kontroliraju pristup milijunima korisnika i tvrtki na svojim platformama.

Podsjetimo, Google je još u siječnju najavio neke od ovih promjena specifičnih za korisnike u Europi, a nakon toga ih je dodatno prilagodio, reagirajući na povratne informacije regulatornih agencija Europske unije, korisnika i programera aplikacija.

Kopirati
Drag cursor here to close