Veliki poticaj za gospodarstvo

Dok se mi svađamo oko Daytona, Nijemci pustili u pogon najjače kvantno računalo u Europi

Ovo će kvantno računalo biti na raspolaganju tvrtkama, istraživačkim institucijama i sveučilištima za njihove projekte i izračune.
Sci-Tech / Tehnologija | 17. 06. 2021. u 12:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najjače europsko kvantno računalo u Europi i službeno je pušteno u rad. IBM Quantum System One prvo je IBM-ovo kvantno računalo izvan SAD-a i nalazi se blizu IBM-ovog istraživačkog laboratorija u Ehingenu kraj Stuttgarta.

Koliko je ovo značajan događaj možda najbolje govori činjenica da je na njegovom puštanju u rad bila i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Kako su istaknuli iz IBM-a prilikom predstavljanja, ovo će kvantno računalo biti na raspolaganju tvrtkama, istraživačkim institucijama i sveučilištima za njihove projekte i izračune. A da interes postoji, govori činjenica da su već dogovoreni termini za njegovo korištenje.

Ovo kvantno računalo u sebi ima 27-kubit Falcon procesora i već se koristi za proučavanje simulacija za nove pristupe materijalima u energetici, poglavito za proizvodnju baterija, ali će se koristiti i za brojne druge izračune i simulacije, javlja Zimo.

Kako je zbog pandemije koronavirusa putovanje između SAD-a i Njemačke bilo gotovo nemoguće, IBM-ovi stručnjaci za kvantno računarstvo morali su osmisliti virtualni tečaj za svoje njemačke kolege na kojem su ih učili kako sastaviti kvantno računalo. Iako je, kako sami ističu, bilo izuzetno zahtjevno i izazovno, uspjeli su i računalo radi bez problema.

Kvantno računarstvo trenutno je jedna od najbrže rastućih grana u Europi i svijetu. Kvantna računala dizajnirana su tako da mogu riješiti i najkompleksnije probleme na svijetu, puno brže nego bi to mogla trenutno dostupna superračunala. Softverske i hardverske mogućnosti kvantnih računala imaju potencijal igrati ključnu ulogu u rješavanju neki od gorući društvenih problema kao što su održivost, klimatske promjene i javno zdravlje.

Veoma sam sretan zbog lansiranja IBM Quantum System One u Njemačkoj. Ovo je prekretnica za njemačku ekonomiju, industriju i društvo. Kvantna računala obećavaju riješiti cijelu novu kategoriju problema koji su izvan dosega najsnažnijih konvencionalnih računala, istaknuo je predsjednik IBM-a Arvind Krishna.

Kopirati
Drag cursor here to close