Korak dalje

Apple postaje banka: Među brojnim novitetima, predstavljen i Apple Card

Tim Cook danas je predstavio brojne Appleove novitete – pretplatničke servise za igre, filmove i časopise te vlastitu kreditnu karticu.
Sci-Tech / Tehnologija | 26. 03. 2019. u 08:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apple se priprema za budućnost u kojoj glavni izvor zarade više neće biti prodaja iPhonea i hardvera, već u kojoj će veliki dio prihoda ostvarivati zahvaljujući servisima i uslugama. Glasine o servisima koje Apple priprema mrežom kruže mjesecima, a danas su u sjedištu kompanije u Cupertinu napokon i službeno predstavljeni noviteti s kojima počinje novo poglavlje Appleovog poslovanja.

Prilikom izlaska na pozornicu Tim Cook najavio je kako će ovo biti drugačiji događaj u odnosu na ono što smo navikli od ove kompanije. Niti jedna kompanija ne može konkurirati Appleu kada je u pitanju integracija hardvera, softvera i servisa, pohvalio se Cook, a tijekom predstavljanja novih servisa Cook i ostala ekipa iz kompanije konstantno su naglašavali kako su svi njihovi servisi jednostavni za korištenje, imaju veliki naglasak na privatnost i sigurnosti te pretplate mogu (besplatno) dijeliti svi članovi obitelji.

Kao što se i očekivalo, Apple je predstavio pretplatnički servis za časopise Apple News + unutar kojeg će biti dostupno više od 300 časopisa i novina uključujući i The Wall Street Journal. Apple je ovo predstavio kao najbolje iskustvo digitalnih magazina do sada - sadržaj će biti personaliziran i ovisit će o interesima korisnika, a svoje će prste u izboru sadržaja imati i urednici koji će birati najzanimljivije priče i magazine.

Iz ove su kompanije kažu da neće znati što čitate, što znači da vaše interese neće znati niti oglašivači te vas sadržaj u kojem uživati unutar ove aplikacije neće pratiti na webu. Cijena servisa iznosi 9,99 dolara, od danas je dostupan u SAD-u i Kanadi, a naknadno će biti dostupan i na europskom tržištu.

Tim Cook rekao je kako je Apple Pay predstavljen s vizijom zamjene novčanika te su do sada iznimno zadovoljni s brojem korisnika i do sada obavljenih transakcija te je najavio da će ova usluga uskoro biti dostupna u više od 40 zemalja. Osim mogućnosti plaćanja putem iPhonea, Apple je danas najavio i jedan veliki novitet na financijskom tržištu – Apple Card, karticu dizajniranu za iPhone koja će biti prihvaćena na svim mjestima koja podržavaju Apple Pay. Dovoljno se prijaviti putem iPhonea i kartica se može odmah početi koristiti, a opcija koja bi mogla veliki broj korisnika nagovoriti na korištenje Appleove virtualne kartice jest Daily Cash.

Sa svakom kupovinom ovom karticom, korisnici će dobiti dio novca natrag na račun i to 2 posto vrijednosti svake kupovine, odnosno 3 posto ako se kupuje direktno od Applea, pri čemu nema ograničenog dnevnog iznosa. Poseban naglasak stavljen je na sigurnost i privatnost kartice te je svaka kupovina potvrđena Touch ID-jem i Face ID-jem, a Apple ne zna što kupujete i koliko plaćate – dakle, tim podacima nitko neće imati pristup.

Apple Card nije samo virtualna kartica, već će korisnicima biti dostupna i "prava" kartica poput niti jedne druge kartice na tržištu jer se na njoj, osim Appleovog loga, nalazi samo ime i prezime vlasnika kartice, no na njoj nema i broja kartice i CCV-a, jer se svi podaci nalaze u aplikaciji Wallet u samom telefonu. S ovom uslugom, komentirali su neki novinari, Apple postaje banka, a njihova kartica bit će dostupna od ljeta.

Više od milijardu ljudi downloadalo je igre s App Storea te je prema Timu Cooku, iOS najveća platforma za videoigre na svijetu, a od ove godine Apple to iskustvo želi napraviti još boljim. To će pokušati napraviti s novim pretplatničkim servisom za videoigre Apple Arcade koji će biti namijenjen Appleovim mobilnim uređajima, Macovima i Apple TV-u, javlja Zimo.co.

Na početku će biti dostupno više od 100 igara te će to biti igre koje će biti dostupne isključivo na ovom servisu – moći će se igrati i offline, a neće biti dodatnih kupovina unutar samih igara, već će jedinstvena pretplata pokrivati cjelokupno iskustvo igranja. Kolika će biti cijena pretplate još nije poznato, a Arcade će biti dostupan na jesen na više od 150 globalnih tržišta.

Apple jako dugo vremena priprema napad na TV tržište, a s novom aplikacijom Apple TV te servisom Apple TV Plus napokon su ozbiljno krenuli u tom smjeru. Predstavljena je usluga Apple TV Channels za koju u ovoj kompaniji kažu da prikazuje kako bi trebalo izgledati moderno iskustvo uživanja u TV sadržaju – sav sadržaj dostupan je unutar jedne aplikacije, plaća se samo onaj sadržaj koji želiš gledati, sadržaj je dostupan na zahtjev i bez reklama, dok je kvaliteta slike i zvuka vrhunska. Također, i ova se usluga može dijeliti među članovima obitelji.

Nova aplikacija bit će dostupna u više od 100 zemalja, a zanimljivo je da će biti dostupna i na Macovima, pametnim televizorima Samsunga, LG-a i drugih kompanija, kao i na nekim uređajima poput Rokua i Fire TV-a. Dakle, nema više ograničenja na Appleov hardver, već žele da njihove usluge budu dostupne i na uređajima konkurentskih kompanija, a putem nove aplikacije moći će se pristupati sadržaju poput HBO-a, Showtomea, CBS-a itd.

Pored dostupnosti sadržaja drugih kompanija, Apple je napokon najavio i servis na kojem će biti dostupan i njihov originalni sadržaj – filmovi, serije i dokumentarci. Apple TV Plus okupit će brojne slavne osobe poput Stevena Spielberga, Reese Witherspoon, Jennifer Aniston, Steve Carrella i brojnih drugih filmskih celebrityja i bit će dostupan tijekom jeseni, no nije poznato koliko će iznositi cijena, odnosno mjesečna pretplata ovog servisa.

Kopirati
Drag cursor here to close