Senna prvi, Vettel deseti

Algoritam poredao najbrže vozače Formule 1 u prošlih nekoliko desetljeća

Amazon Web Services, koji pruža podatkovne usluge za Formulu 1, iskoristio je povijesne podatke i strojno učenje kako bi odgovorio na vječno pitanje – tko je najbrži vozač u povijesti?
Sci-Tech / Tehnologija | 21. 08. 2020. u 08:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već desetljećima fanovi Formule 1 vode diskusije o tome tko je najbrži vozač koji se pojavio u ovom sportu.

U tim razgovorima do sada su se morali oslanjati tek na ono što vide na stazi, te dakako na vlastite subjektivne stavove i preferencije prema određenim vozačima, no sada su stigli i "službeni" podaci.

Za njih su zaslužni Formula 1 i njihov tehnološki partner Amazon Web Services, koji su sabrali sve dostupne podatke od 1983. godine na ovamo i usporedili najbrže krugove odvezene u tom razdoblju.

Usporedba neusporedivog

Kako bi i najlošiji bolidi današnjice, zbog velikog tehnološkog napretka, bili neprikosnoveni vladari piste prije 10, 20 ili 30 godina, vrlo je zahtjevno uspoređivati podatke kroz vrijeme javlja Bug.

Isto tako, vozači koji su redom osvajali utrke i prvenstva mogu u svakoj računici biti preferirani, pa je AWS složio algoritam koji ih sve stavlja na jednaku početnu poziciju.

Izračun je napravljen tako da neutralizira faktore kao što su kvarovi motora, sudari i vremenske prilike, a umjesto toga potencira sposobnost vozača da odveze brzi krug. Uračunati su samo krugovi iz kvalifikacija, najmanje njih pet, kako bi se dobile čiste vozačke performanse na praznoj stazi – i tako dolazimo do konačne ljestvice.

Top 20 vozača

Na prvom je mjestu neprikosnoveni Ayrton Senna, legendarni Brazilac kojeg je vjerojatno samo prerana smrt spriječila da obori sve rekorde sporta.

Iza njega, sa zaostatkom od 0,114 sekundi slijedi sedmerostruki svjetski prvak Michael Schumacher. 0,275 sekundi zaostaje trećeplasirani sadašnji i ukupno šesterostruki svjetski prvak Lewis Hamilton, dok je samo 5 tisućinki iza njega vjerojatno najveći talent današnjice Max Verstappen. Na 5. mjestu je dvostruki prvak Fernando Alonso.

Zanimljivo, četverostruki svjetski prvak Sebastian Vettel tek je na 10. mjestu, a ispred njega su se smjestili "sporedni likovi" s ne tako zapaženim karijerama, Heikki Kovalainen i Jarno Trulli.

Iza njih smjestili su se dugovječni vozači poput Rubensa Barichella i Nice Hulkenberga, ali i neke aktualne mlade nade – Carlos Sainz, Lando Norris i Daniel Ricciardo.

Posljednja četiri mjesta u ovih top 20 ponovno zauzimaju vozači prošlih vremena – Jenson Button, Robert Kubica, Giancarlo Fisichella te na začelju, legendarni "profesor" Alain Prost.

Zanimljivo, sve njih algoritam je poredao unutar samo tek nešto više od pola sekunde zaostatka unutar jednog, fiktivnog, kruga.

Kopirati
Drag cursor here to close