Nenormalni odnosi

Rusija kaže da će svemirska suradnja biti moguća – kad se ukinu sankcije Moskvi

Sci-Tech / Tehnologija | 02. 04. 2022. u 12:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef ruske svemirske agencije rekao je u subotu da će obnova normalnih odnosa između partnera na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) i drugim zajedničkim svemirskim projektima biti moguća kad Zapad ukine sankcije Moskvi.

Čelnik Roskosmosa Dmitrij Rogozin objavio je na društvenim mrežama da je cilj sankcija “ubiti rusko gospodarstvo i gurnuti naš narod u očaj i glad, baciti našu zemlju na koljena”.

Dodao je da “u tome neće uspjeti, ali su namjere jasne”.

“Zato vjerujem da je obnova normalnih odnosa između partnera na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) i drugim projektima moguća samo uz potpuno i bezuvjetno ukidanje ilegalnih sankcija”, rekao je Rogozin.

Rogozin je dodao da će se prijedlozi Roskosmosa o prekidu suradnje na ISS-u sa svemirskim agencijama Sjedinjenih Država, Kanade, Europske unije i Japana uskoro dostaviti ruskim vlastima.

Ranije je već rekao da bi sankcije mogle “uništiti” američko-rusko partnerstvo na ISS-u.

Zapad je nametnuo opsežne sankcije Rusiji zato što je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. veljače, što Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom”.

Unatoč napetostima, američki astronaut i dva ruska kozmonauta sigurno su sletjeli u Kazahstan u srijedu nakon što su napustili svemirsku stanicu u istoj kapsuli.

Europska svemirska agencija priopćila je u ožujku da obustavlja suradnju s Roskosmosom na misiji ExoMars – slanju rovera na Mars u potrazi za znakovima života na površini Crvenog planeta.

Britanska satelitska tvrtka OneWeb objavila je prošlog mjeseca da je sklopila ugovor s tvrtkom SpaceX Elona Muska za slanje svojih satelita u orbitu nakon što je 4. ožujka otkazala lansiranje 36 satelita s ruskog kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu zbog zahtjeva koje joj je Moskva postavila u posljednjem trenutku.

Kopirati
Drag cursor here to close