INTERA Tehnološki Park

Cross Border Coworking Conference 2022: Suradnja zemalja Zapadnog Balkana kao preduvjet privlačenja digitalnih nomada

Sci-Tech / Tehnologija | 18. 10. 2022. u 08:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da zemlje Zapadnog Balkana imaju značajan potencijal za privlačenje digitalnih nomada potvrdilo je drugo izdanje Cross Border Coworking Conference koja se održala na Jahorini u ponedjeljak, 10.10. i utorak, 11.10.2022. godine.

Konferencija je započela speed networkingom i koktel zabavom u ponedjeljak navečer kada se više od 100 sudionika imalo priliku upoznati i razmijeniti iskustva u opuštenoj atmosferi. Povezivanje sudionika pokazalo se kao odličan preduvjet za iskren razgovor i aktivno sudjelovanje svih sudionika na konferenciji čiji je program u utorak trajao više od sedam sati. Tijekom prezentacija, panel diskusija i radionica, 19 govornika iz više od 10 zemalja svijeta sa sudionicima je podijelilo svoja razmišljanja i iskustva o trenutnoj ponudi zemalja u regiji, načinima unaprjeđenja regije, alatima za jačanje lokalne zajednice i primjerima dobre prakse u Europi.

Svi govornici su bili složni u jednom – zemlje Zapadnog Balkana imaju snažan potencijal  da u budućnosti postanu hotspot, odnosno poželjna destinacija za digitalne nomade, a zajedničkim radom privatnog, javnog i civilnog sektora taj će cilj biti lakše ostvariti. Konferencija je rezultirala preporukama za jačanje ponude za digitalne nomade – od prepoznavanja različitih događaja i coworking prostora kao alata za kreiranje zajednice pa sve do prilagodbe administrativnih i legislativnih okvira potrebama digitalnih nomada.

Govornici su u prvi plan stavili važnost suradnje zemalja regije Zapadnog Balkana pri čemu je istaknuto da se ponude ovih država mogu međusobno nadopuniti i marljivim radom dovesti do razmjene digitalnih nomada, ali i razvoja formalnijih inicijativa kroz pokretanje zajedničke asocijacije digitalnih nomada u čitavoj regiji. Primjerom dobre prakse posebno je istaknuta važnost brige jednih o drugima u zajednici zahvaljujući čemu svi članovi te zajednice doprinose i razvoju lokalne zajednice.

Foto: Intera TP / Cross Border Coworking Conference 2022: Suradnja zemalja Zapadnog Balkana kao preduvjet privlačenja digitalnih nomada

Još jednom su sudionici konferencije imali priliku čuti sve prednosti privlačenja digitalnih nomada, ali i čuti karakteristike po kojima se ovo područje ističe, a koje digitalni nomadi vrednuju kao važne čimbenika izbora destinacija – od gostoprimstva ljudi i prirodnih ljepota pa sve do relativno niskih troškova života i sigurnosti. Zaključeno je da je potrebno intenzivno raditi na razvoju zajednice koja će pružiti adekvatnu dobrodošlicu digitalnim nomadima i uključiti ih u svakodnevne segmente života.

Cross Border Coworking Conference 2022 organizirali su INTERA Tehnološki ParkInovaciono preduzetnički centar Tehnopolis i Proaktiv kroz projekt Cross Border Coworking Cooperation financiran sredstvima Fonda za Zapadni Balkan i Europske unije u okviru Poziva za regionalne projektne prijedloge “Support to the Promotion of Civil Society regional activities in the Western Balkans“. Podršku organizaciji konferencije dali su i Švicarski poduzetnički program te poduzeća Salto SystemsElektroprivreda Crne GoreNSoft i ZenDev, a medijski pokrovitelji su Bljesak.infoDnevni avazNezavisne novineVečernji listRDV i Radio Sarajevo.

Napomena: Sva stajališta navedena u tekstu isključiva su odgovornost projektnih partnera.

Kopirati
Drag cursor here to close