Nova-C Odysseus

Prva privatna američka svemirska letjelica stigla do Mjesečeve orbite

Očekuje se da će robotska letjelica postupno spuštati svoju visinu tijekom sljedeća 24 sata i sletjeti u krater Malapert A u blizini Mjesečeva južnog pola u četvrtak.
Sci-Tech / Svemir | 22. 02. 2024. u 09:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svemirska letjelica dizajnirana za slijetanje na Mjesec, koju je izgradila tvrtka Intuitive Machines sa sjedištem u Houstonu, stigla je u srijedu u Mjesečevu orbitu.

Prva privatna svemirska letjelica te namjene približila se prvom američkom spuštanju na Zemljin prirodni satelit nakon više od 50 godina, javlja Zimo.

Mjesečev lender Nova-C, poznat kao Odysseus, ušao je nakon sedmominutnog orbitalnog manevra u kružnu orbitu 92 kilometara iznad Mjesečeve površine, objavila je tvrtka u online priopćenju.

Pod pretpostavkom da sve ide po planu, očekuje se da će robotska letjelica postupno spuštati svoju visinu tijekom sljedeća 24 sata i sletjeti u krater Malapert A u blizini Mjesečeva južnog pola u četvrtak, noseći skup NASA-inih znanstvenih instrumenata.

Odysseus je i dalje "u izvrsnom stanju", rekla je tvrtka, dodajući da će tijekom njegove lunarne orbite, otprilike 384.000 kilometara od Zemlje, kontrolori misije u Houstonu pratiti podatke o letu i slati slike Mjeseca.

Letjelica je lansirana iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy na Floridi prije šest dana, 15. veljače, na vrhu rakete Falcon 9 koju je napravila i kojom je upravljala kalifornijska tvrtka SpaceX Elona Muska.

Ako slijetanje uspije, misija IM-1 predstavljala bi prvo kontrolirano spuštanje američke svemirske letjelice na površinu Mjeseca od Apolla 17, kada je NASA-ina posljednja misija tamo sletjela 1972. godine.

To bi također označilo prvo "meko slijetanje" na Mjesec ikada od strane komercijalno proizvedenog i upravljanog vozila i prvo u okviru NASA-inog lunarnog programa Artemis.

SAD se natječe vratiti astronaute na Zemljin prirodni satelit prije nego što Kina ondje spusti svoju vlastitu svemirsku letjelicu s posadom.

Kopirati
Drag cursor here to close