Odbacio američke tvrdnje

Putin - Nije točno da razvijamo svemirske nuklearne kapacitete

Putin je odbacio američke tvrdnje da Rusija razvija svemirske nuklearne kapacitete. Kazao je da je Rusija kategorički protiv toga.
Vijesti / Svijet | 21. 02. 2024. u 07:42 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je rekao da se Moskva protivi raspoređivanju nuklearnog naoružanja u svemir, a njegov ministar obrane odbacio je američke tvrdnje da Rusija to planira učiniti.

Neimenovani izvor prošli je tjedan Reutersu rekao da Washington posjeduje nove informacije vezane uz ruske nuklearne kapacitete te da Moskva pokušava razviti oružje koje bi se koristilo iz svemira - prenijela je agencija Hina.

Kategorički protiv

''Naš stav je jasan i transparentan: uvijek smo kategorički bili protiv, a i sad smo protiv raspoređivanja nuklearnog oružja u svemiru'', rekao je Putin obraćajući se Sergeju Šojguu, svom ministru obrane.

"Pozivamo ne samo na poštivanje svih sporazuma koji postoje u ovoj oblasti, nego smo i više puta ponudili jačanje tog zajedničkog cilja", rekao je Putin, referirajući se na sporazume o ograničenju nuklearnog naoružanja.

Putin je naglasio da se ruske aktivnosti u svemiru ne razlikuju od drugih država, pa i SAD-a.

Američki izvori su prošli tjedan sugerirali da Rusija ima nove kapacitete u svemiru, no nije navedeno više detalja niti su objavljeni ikakvi dokazi.

''SAD zna da to ne postoji''

New York Times je pisao da Rusija pokušava razviti antisatelitsko nuklearno naoružanje.

Šojgu je u utorak rekao kako ne postoje takvi planovi.

''Kao prvo, nema takvih projekata – nuklearnog naoružanja u svemiru. Kao drugo, SAD zna da to ne postoji'', kazao je Putinu.

Bijelu kuću je optužio da pokušava zastrašiti zastupnike Kongresa kako bi pristali na slanje dodatnih sredstava Ukrajini, s krajnjim ciljem strateškog poraza Rusije.

Kopirati
Drag cursor here to close