Nešto slute

Kineska svemirska agencija razvija plan za skretanje asteroida s putanje

Već do 2025. godine CNSA bi trebala lansirati pokusnu sondu koja će imati zadatak skrenuti jedan asteroid s njegove putanje, u pokušaju izrade obrambenog sustava za naš planet.
Sci-Tech / Svemir | 27. 04. 2022. u 09:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

NASA-ina misija DART, kojoj je cilj zabiti sondu u binarni asteroid Didymos te ga skrenuti s putanje, lansirana je krajem prošle godine, a 26. rujna ove godine trebala bi se zaletjeti u taj asteroid.

No, NASA neće biti jedina svemirska agencija koja će započeti s razvojem sustava za obranu Zemlje od potencijalno opasnih asteroida – pridružit će im se i kineska svemirska agencija CNSA, objavljeno je ove nedjelje, u sklopu proslave kineskog Dana svemira.

CNSA planira razviti napredan sustav detaljnog i preciznog praćenja putanja asteroida koji kruže Sunčevim sustavom, ali i sustav aktivne obrane Zemlje od onih koji bi joj se mogli naći na putu.

Kinezi kažu i kako će 2025. godine u svemir lansirati i prvu sondu koja bi imala cilj testirati ovu tehnologiju, odnosno – poput spomenutog DART-a – pokušati skrenuti jedan asteroid s njegove putanje, javlja Bug.

Zamjenik direktor Agencije Wu Yanhua potvrdio je kako će Kina u ovaj projekt krenuti kako bi zaštitila cijeli planet i sveukupno čovječanstvo od mogućeg devastirajućeg udara asteroida. Sustav na Zemlji pratit će asteroide i katalogizirati one koji su potencijalno opasni.

Istodobno će biti razvijena i tehnologija kojom bi se oni mogli na vrijeme presresti i preusmjeriti kako bi se prijetnja sa sudar sa Zemljom otklonila.

Već su, kaže Wu, započeli s izradom softverskih simulacija takve akcije promjene putanje asteroida, dok je projekt izrade sonde tek u početnoj fazi planiranja.

Kopirati
Drag cursor here to close