Banja Luka

Želite studirati kineski: Nema problema, tu je Konfucijev institut

Upis prve generacije studenata sinologije
Sci-Tech / Obrazovanje | 10. 06. 2022. u 12:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Filološki fakultet Sveučilišta u Banjoj Luci od akademske 2002/2023. pokreće suvremeni, interdisciplinarni studij sinologije, namijenjen budućim studentima koji žele studirati kineski jezik, književnost, tradicijsku i modernu kulturu, povijest, međunarodne odnose i druge aspekte cjelovitog učenja o današnjoj Kini.

''Kina je najbrže rastuća ekonomija i druga najveća gospodarska sila na svijetu i već je prisutna u različitim aspektima našeg ekonomskog, društvenog i političkog života. Otvaranje ovog studijskog programa predstavlja dugoročno ulaganje u znanje i institucionalni odgovor Republike Srpske u vremenu složene globalne međuovisnosti“, kaže doc. dr. Ljiljana Stević, ravnateljica Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci.

Studij sinologije traje četiri godine, a nastava se izvodi na srpskom, kineskom i engleskom jeziku u moderno opremljenoj učionici.

Postoji mogućnost dobivanja stipendije i dužeg ili kraćeg plaćenog boravka u Kini, kao i mogućnost daljnjeg usavršavanja na magistarskim i doktorskim studijima u Kini.

Predavači su domaći i gostujući profesori i predavači iz Kine.

''Nakon diplome studenti će, osim potrebnog znanja profesora i prevoditelja kineskog, steći i dodatne vještine kao što su informatička pismenost, šire poznavanje diplomacije i gospodarskih trendova, dobro poznavanje kineskog i engleskog jezika (C1 prema europskom referentnom okviru ) i moći će raditi kao konzultanti u državnim institucijama koje surađuju s Kinom i drugim azijskim zemljama”, dodaje doc. dr. Ljuljana Stević, navodeći da studenti koji uspješno završe studij dobivaju zvanje diplomiranog sinologa – 240 ECTS.

Ona ističe da takav obrazovni profil do sada nije postojao, jer su filološki studiji uglavnom bili usmjereni na obrazovanje nastavnika i prevoditelja, što Univerzitet u Banjoj Luci ovim studijskim programom dodatno pozicionira ne samo u regiji, već i u znanstvenom i obrazovnom okviru EU.

''Pozivam buduće studente da iskoriste ovu priliku i odaberu ovaj studijski program, a sve dodatne informacije o upisu i studiranju mogu se dobiti na Filološkom fakultetu ili Konfucijevom institutu Sveučilišta u Banjoj Luci'', rekla je doc. dr. Ljiljana Stević.

UPIS 30 STUDENATA

Planiran je upis 30 studenata sinologije, od čega 20 na proračun, a mjesta ima za pet studenata na samofinanciranju, te za pet stranih studenata.

Svi zainteresirani budući studenti moći će predati dokumente studentskoj službi Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci od 20. do 24. lipnja 2022. godine.

Prijemni ispit, koji se sastoji od testa srpskog i engleskog jezika, zakazan je za 27. lipnja ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close