Scenariji

Kina spremna: Što ako se uvedu sankcije

Kina ima ogromne fondove u dolarima poput američkih državnih obveznica vrijednih bilijun dolara ili skupih ureda u New Yorku.
Gospodarstvo / Flash | 02. 05. 2022. u 12:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kina sprema opcije u slučaju da joj budu uvedene sankcije poput onih protiv Rusije, dok neki ekonomisti smatraju da je takav scenarij malo vjerojatan i da bi imao efekt nuklearnog udara, piše Srna.

U Kini je, kako tvrdi Financial Times, održan sastanak o mogućnosti takvih sankcija.

Kineski dužnosnici i bankari nisu spomenuli konkretne scenarije, ali jedan od mogućih pokretača takvih sankcija bio bi sukob oko Tajvana, za koji Kina tvrdi da njena teritorija.

"Razdvajanje kineske i zapadne ekonomije biće mnogo teže nego razdvajanje sa Rusijom, jer kineski ekonomski značaj dotiče svaki dio svijeta", navodi Andrew Collier, izvršni direktor Orient Capital Research u Hong Kongu.

Viši regulatori pitali su bankare što mogu zajedno učiniti kako bi se zaštitila inostrana imovina Kine, posebno njena 3,2 bilijuna dolara u stranim rezervama.

Kina ima ogromne fondove u dolarima poput američkih državnih obveznica vrijednih bilijun dolara ili skupih ureda u New Yorku.

Kineska državna firma Dada Insurance Group posjeduje, na primjer, luksuzni hotel Waldorf, koji je jedan od simbola New Yorka.

Neki bankari, međutim, sumnjaju da bi se Washington ikada mogao usuditi prekinuti ekonomske veze s Kinom, s obzirom na njen status druge najveće svjetske ekonomije, ogromne posjede dolarske imovine i bliske trgovinske odnose Kine sa SAD.

Americi je teško uvesti značajne sankcije protiv Kine. To je kao obostrano uništenje u nuklearnom ratu, smatraju neki ekonomisti, i kineski i američki.

Kopirati
Drag cursor here to close