Problem s diplomama

Zbog propusta mostarski studenti ne mogu u Hrvatsku

Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru sada im nudi slušanje i polaganje tih kolegija, ali studenti ističu kako se ta situacija nikada nije smjela dogoditi jer ih se tako ponovno vraća u školske klupe.
Sci-Tech / Obrazovanje | 29. 04. 2021. u 13:05 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Želimo da se javnost upozna sa stvarnim stanjem u kojem se nalazimo mi koji smo završili Studij logopedije na mostarskom Sveučilištu", početak je pisma koji su magistri Logopedije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru uputili našoj redakciji.

Kako navode, pripravnički staž u svojim županijama ne mogu dobiti, a zbog nedostatka dva kolegija diplomu ne mogu nostrificirati u Republici Hrvatskoj.

Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru sada im nudi slušanje i polaganje tih kolegija, ali studenti ističu kako se ta situacija nikada nije smjela dogoditi jer im se tako oduzima vrijeme i ponovno ih se vraća u školske klupe. 

"Iako nam je cijelo školovanje bilo govoreno kako ćemo se bez problema zaposliti u Hrvatskoj jer radimo po zagrebačkom planu i programu i imamo profesore sa zagrebačkog Sveučilišta, dakle iste kvalifikacije, od takvih ambicija nažalost ništa. Mi, ne možemo nostrificirati svoje diplome jer je fakultet zajedno s profesorima napravio pogrešku u vidu izostavljanja dva kolegija, koje su očito smatrali nepotrebnima. Zbog te greške cijela generacija, čak i više njih, sad ispašta i čeka rješenje koje se ne nazire", navode za Bljesak.info magistri logopedije.

Ističu kako ni tržište rada ni zakon u Bosni i Hercegovini ne podržavaju mlade magistre Logopedije. Naime, kako bi uopće započeli svoj pripravnički rad potrebni su im mentori, kojih nedostaje.

"Prva generacija logopeda Sveučilišta u Mostaru je izašla na tržište rada i trenutno popunjava mjesta na birou. Kucamo od vrata do vrata više od pola godine, ali nailazimo samo na odbijenice ili ne dobivamo nikakav odgovor", stoji u pismu.

Kako kažu, oni koji su pak dobili priliku za odrađivanje pripravničkog rada to većinom rade bez ikakve novčane naknade.

Tko je kriv?

S Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru istaknuli su kako je neupitna mogućnost nostrificiranja diplome u Republici Hrvatskoj.

Naglašavaju kako je diploma nostrificirana, ali za mjesto stručnog suradnika, što je regulirana profesija unutar Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, potrebno je dobiti propusnicu.

"Za rad na mjestu stručnog suradnika, potrebno je imati položen kolegij 'Hrvatski znakovni jezik' koji je nekoliko generacija studenata na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru imalo ponuđeno kao izborni. Dakle, studenti koji su tijekom studija kao izborni kolegij birali 'Hrvatski znakovni jezik' mogu aplicirati i na radna mjesta stručnog suradnika u sustavu odgoja i obrazovanja u Republici Hrvatskoj", kazali su za Bljesak.info iz Ureda za odnose s javnošću Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Navode kako su revizijom nastavnog plana i programa kolegij "Hrvatski znakovni jezik" sada uvrstili kao obvezni.

"Za sve studente prijašnjih generacija koji su kolegij imali ponuđen kao izborni, a nisu ga upisali omogućeno je ponovno slušanje i polaganje kolegija. Također je omogućeno da bivši studenti, magistri logopedije, naknadno odslušaju i polože ovaj kolegij bez dodatnih financijskih troškova čime će dobiti potvrdu o stečenim kompetencijama, koja se priznaje pri apliciranju na mjesto stručnog suradnika", naglasili su s Filozofskog fakulteta.

No logopedi kažu kako fakultet sada pere ruke i kako njihove kolege koje su slušale 'Hrvatski znakovni jezik' kao izborni nisu mogli u cijelosti obaviti nostrifikaciju.

''Ako je uvjet da se odsluša i položi 'Hrvatski znakovni jezik' u dva kolegija kao obavezni, nije moguća nostrifikacija onima koji su ga slušali jedan semestar kao izborni'', rekli su.

Bitno je naglasiti, da - kako stoji na stranicama Sveučilišta u Zagrebu po uzoru na koji je stvoren Studij logopedije u Mostaru - zagrebački studenti na preddiplomskom studiju sporni kolegij "Hrvatski znakovni jezik" imaju dva puta kao obvezni te dva puta ponuđen kao izborni kolegij.

Logopeda nedostaje, a posla nema

Unatoč nedostatku logopeda i dugim čekanjima za termine na evidenciji Službe za zapošljavanje HNŽ-a ima deset magistara logopedije, potvrđeno je za Bljesak.info.

Također, Služba za zapošljavanje ŽZH na evidenciji ima šest magistara logopedije, od čega su tri iz Ljubuškog i tri iz Širokog Brijega.

I dok logopeda nedostaje, a termin se čeka mjesecima, 16 magistara logopedije, koji imaju znanje i volju za radom, u dvije hercegovačke županije čeka posao.

Sreća u nesreći, za nesređenu državu, je što logopedi dok se problem s diplomama ne riješi ne mogu napustiti zemlju.

Kopirati
Drag cursor here to close