Radionica

Završnica projekta "Konjic u svjetlu očuvanja tradicionalne baštine"

U radionici su sudjelovali "Likovna" i "Kulturno - povijesna sekcija iz Prve osnovne škole Konjic", pod mentorstvom nastavnice Samire Bise i Kaseme Banda.
Sci-Tech / Obrazovanje | 31. 10. 2023. u 15:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustanova "Narodni univerzitet Konjic" u Konjicu i PJ Zavičajni muzej Konjic završavaju ovogodišnji projekt "Konjic u svjetlu očuvanja tradicionalne baštine", sa radionicom o duhovnoj naslijeđu, pod nazivom "Konjička šara na listi UNESCO-a". Spomenuti projekt već godinama podržava Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Foto: PR / Projekt Konjic u svjetlu očuvanja tradicionalne baštine

U radionici su sudjelovali "Likovna" i "Kulturno - povijesna sekcija iz Prve osnovne škole Konjic", pod mentorstvom nastavnice Samire Bise i Kaseme Banda. Voditelji edukativnog djela radionice su bili Dino Džumhur i Muhamed Krnjić.

Program je realiziran povodom 30 godina od ulaska Bosne i Hercegovine u UNESCO. Uz povijesno-edukativni segment sudionici su imali priliku posjetiti Muzej drvorezbarstva "Rukotvorine-Zanat" Konjic, gdje su uz kustosicu Maju Rajić upoznali zbirku ove stoljetne tradicije Konjice, već odavno zaštićene na Uneso-ovoj listi.

Foto: PR / Projekt Konjic u svjetlu očuvanja tradicionalne baštine

Nakon "Zanata" uslijedio je praktični dio gdje su se osnovci upoznali sa osnovama izrade rezbarija i na licu mjesta uz drvorezbare Armina Nilšića, suvlasnica zanatske radnje "Braća Nikšić" i Samira Bubala, ispratili sve korake u smislu korištenja drveta, njegove, obrade, pa sve do završnih-umjetničkih bravura, koje se u finalnoj fazi utiskuju u drvo, što je na koncu rezultira umjetničkim djelom, fascinantnim u duhovnom i materijalnom smislu.

Kopirati
Drag cursor here to close