Prezentirali znanje

Univerzitet 'Džemal Bijedić' slavi velikih 45. godina: 'Pohvalili' se izdavaštvom

Prodekani za znanstveno-istraživački rad prezentirali su publikacije svojih profesora i suradnika koje su objavljene u 2021. godini, kao i časopise koji se redovno objavljuju na fakultetima.
Sci-Tech / Obrazovanje | 09. 02. 2022. u 14:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru obilježavanja 45. godišnjice postojanja i rada Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, na Nastavničkom fakultetu upriličena je prezentacija izdavačke djelatnosti Univerziteta za 2021. godinu.

Prezentirano je 13 monografskih i 8 serijskih publikacija te monografija "45 godina Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru".

Prodekani za znanstveno-istraživački rad prezentirali su publikacije svojih profesora i suradnika koje su objavljene u 2021. godini, kao i časopise koji se redovno objavljuju na fakultetima.

Monografiju "45 godina Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru" prezentirala je urednica izvan. prof. dr. Edina Šago-Ćumurija, naglasivši da je Monografija dostupna u online izdanju na web-stranici Univerziteta.

Foto: PR / Univerzitet 

Izdavačka djelatnost Univerziteta jedan je od pokazatelja uspješnosti njegovog znanstveno-istraživačkog rada.

Univerzitet "Džemal Bijedić" osim duge tradicije u obrazovanju ima i jako produktivan i bogat znanstveno-istraživački rad koji je jednim dijelom prezentiran i kroz izdavačku djelatnost.

Izdavačka djelatnost Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru ima dugu tradiciju, dužu od samog Univerziteta. Prva monografska publikacija pod nazivom Istorija srednjeg vijeka autora Nijaza Slipičevića, objavljena je 1969. godine u izdanju Pedagoške akademije u Mostaru.

Ukupan broja izdanja Univerziteta "Džemal Bijedić2 u Mostaru iznosi oko 400 monografskih publikacija. Danas je sačuvano 347 monografskih publikacija koje čine Arhivsku zbirku Univerzitetske biblioteke.

Foto: PR / Univerzitet 

Broj koji nedostaje su prijeratna izdanja koja su nestala u vatrenoj stihiji u svibnju 1993. godine, kada je zgrada Univerzitetske knjižnice s cjelokupnim knjižnim fondom od 100.000 knjižnih jedinica u potpunosti izgorjela.

Također, Univerzitet je izdavač i 17 serijskih publikacija, od kojih danas redovno izlazi osam. U ovim časopisima objavljeno je više od tisuću znanstvenih i stručnih radova.

Cjelokupna izdavačka djelatnost okupljena je Arhivskom zbirkom Univerzitetske knjižnice i prezentirana kroz online katalog knjižnice. Također, široj javnosti dostupna su najnovija izdanja u izlogu Izdavačke djelatnosti Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru u sklopu IC tiskare.

Kopirati
Drag cursor here to close