University and Gender Mainstreaming

Rodna ravnopravnost na mostarskom Sveučilištu

Realizacija projektnih ciljeva trajat će četiri godine te predviđa i istraživanje o stanju rodne ravnopravnosti na sveučilištima prije i nakon implementacije ovog projekta.
Sci-Tech / Obrazovanje | 12. 01. 2022. u 11:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekt University and Gender Mainstreaming (UNIGEM) koji predstavlja opredijeljenost sveučilišta da uvođenjem rodne perspektive osiguraju rodnu ravnopravnost i siguran ambijent za nastavnike i nastavnice kao i studente i studentice na sveučilištima u Bosni i Hercegovini i regiji trenutno se provodi na Sveučilištu u Mostaru.

Projekt u cijelosti financiraju Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske, a uključeni su TPO fondacija i 17 univerziteta/sveučilišta iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore s ciljem prevencije i borbe protiv rodno zasnovanog nasilja, diskriminacije i seksualnog uznemiravanja te osiguranja integriteta i kvaliteta u visokom obrazovanju.

Realizacija projektnih ciljeva trajat će četiri godine te predviđa i istraživanje o stanju rodne ravnopravnosti na sveučilištima prije i nakon implementacije ovog projekta.

Dio potpisanog Memoranduma odnosi se na sudjelovanje u istraživanjima koja su posvećena mjerenju stavova o postojanju i upoznatosti s propisima koji imaju za cilj sprječavanje i borbu protiv rodno osnovanog nasilja, diskriminacije i seksualnog uznemiravanja kao i izradu silabusa i nastavnih materijala kao i unaprjeđenje suradnje sa sveučilištima u Bosni i Hercegovini i regiji.

"Navedenim koracima potrebno je pridružiti nositelje kontinuirane provedbe i praćenja institucijskog napretka i proaktivnih rješenja kojima se odgovara na izazove u akademskoj i široj zajednici", kazala je prof. dr. sc. Davorka Topić Stipić, koordinatorica projekta na Sveučilištu u Mostaru.

U okviru projekta na Sveučilištu su održane radionice za studente s ciljem upoznavanja s projektom, ali mapiranja stanja na sveučilištu te studenti smatraju kako je pravni okvir rodne ravnopravnosti u Bosni i Hercegovini rezultat pokušaja ostvarivanje međunarodno priznatih standarda iz ove oblasti.

Sudionici radionica su istaknuli nekoliko područja diskriminacije: diskriminacija u oblasti rada i zapošljavanja (standardna podjela na muška i ženska zanimanja), nejednaka primanja za poslove jednake vrijednosti i nemogućnost jednakog napretka; diskriminacija u sportu - nejednaka plaćanja, nagrađivanja i priznanja te uvriježeni stereotipi o muškim (nogomet) i ženskim (ples) sportovima; medijska diskriminacija - žene u reklamiranju proizvoda za čišćenje, kućanskih aparata i prehrambenih proizvoda.

Opći je zaključak radionica bio da u području rodne ravnopravnosti na tržištu rada čeka još dosta aktivnosti svih aktera na različitim razinama – i zakonodavnog okvira, i poslovne kulture, ali i mijenjanja paradigmi u javnoj sferi, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću SUM-a.

 

Kopirati
Drag cursor here to close