Donacija

U Prozoru/Rami opremljen kabinet za senzornu integraciju

Kabinet nije igraonica, navode iz Centra i dodaju kako se uz kontrolu edukacijskog rehabilitatora (defektologa) ciljano stimuliraju osjetila i potiču motoričke vještine...
Sci-Tech / Obrazovanje | 27. 12. 2018. u 14:32 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar za osobe s posebnim potrebama Prozor-Rama realizirao je projekt "Opremanje sobe za senzornu integraciju", koji je podržao Središnji ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Kabinet za senzo-motornu stimulaciju, kako je navedeno, u potpunosti je opuštajući i siguran prostor, ugodan za boravak. Dijete ili odrasla osoba se u kabinet uvode postepeno, uz pomoć stručne osobe, kako bi se omogućila dobra adaptacija. Osobe mogu eksperimentirati, istraživati, igrati se, podržavajući sva svoja osjetila i birajući stimuluse koji odgovaraju trenutnim potrebama.

Također, u kabinetu mogu unaprijediti ili vježbati već usvojene motoričke vještine i učiti nove. U ugodnoj se atmosferi sve aktivnosti vode bez pritiska.

Iz Centra za osobe s posebnim potrebama kazali su kako su postignuća rada u kabinetu povećanje pažnje, selekcija i učenje o osjećajima, poboljšanje komunikacije, smanjenje stereotipnih obrazaca ponašanja, smanjenje hiperaktivnosti, razvijanje motoričkih i senzoričkih vještina koje su potrebne za svakodnevni život, poboljšanje koordinacije, relaksacija za aktivne korisnike i usmjerivanje pažnje neaktivnih korisnika, psihomotorna reedukacija kod odraslih.

Efekti rada u kabinetu su: razvijanje reakcija prilagodbe, samoorganizacija ponašanja, bolja samokontrola, stabilnija emocionalna stanja, poboljšanje praga tolerancije, jačanje samopouzdanja i samoinicijative.

Kabinet za senzo-motornu stimulaciju opremljen je zidnim i podnim oblogama, strunjačama, jastucima, švedskim ljestvama, njihaljkom, bazenom s lopticama, sobnim biciklom, masažerom, trampolinom, ogledalima i raznovrsnim didaktičkim materijalom koji se koriste za poboljšanje svih motoričkih vještina i poticanje senzoričkih sustava.

Kabinet nije igraonica, navode iz Centra i dodaju kako se uz kontrolu edukacijskog rehabilitatora (defektologa) ciljano stimuliraju osjetila i potiču motoričke vještine te da stručni tim Centra za osobe s posebnim potrebama stoji na raspolaganju osobama svih dobnih skupina, kroz savjetovanje i tretmanima po potrebi.

Kopirati
Drag cursor here to close