Sporazum o suradnji

Sveučilište i Univerzitet pomažu Mostaru da postane prijestolnica kulture

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić kazao je kako je taj projekt iznimno važno za Mostar, ali za i cijelu Bosnu i Hercegovinu.
Sci-Tech / Obrazovanje | 09. 07. 2019. u 14:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sporazum o suradnji na projektu Mostar - Europska prijestolnica kulture (EPK) 2024. potpisali su u utorak u mostarskoj Gradskoj vijećnici gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić te rektori Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić i Univerziteta "Džemal Bijedić" Elvir Zlomušica. 

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić kazao je kako je taj projekt iznimno važno za Mostar, ali za i cijelu Bosnu i Hercegovinu. 

''Projekt Mostar EPK 2024. možda je i najvažniji projekt u narednih pet godina i može jako doprinijeti razvoju Grada Mostara i rezultirati boljim odnosima i većoj suradnji između svih institucija u gradu. Mislim kako ćemo osim kulture ovim projektom također razviti i turizam'',  kazao je Bešlić. 

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić kazao je kako vjeruje da je Mostar danas, ali i već dugi niz godina prijestolnica u Europi. 

''Mostar živi vrlo intenzivan život kad je u pitanju afirmacija kulture, živi vrlo intenzivno različitosti i multietničnost i može biti za primjer mnogima iako su možda percepcije malo drukčije'', kazao je Tomić. 

Istaknuo je kako je snaga današnjeg dana zapravo snaga dijaloga, razgovora i rada na zajedničkim ciljevima kulturnih institucija u Gradu Mostaru, Univerziteta i Sveučilišta u Mostaru sa svim svojim kapacitetom. 

''Ne treba sumnjati kako ćemo učiniti sve što možemo da postignemo cilj. Mostar je središte Europe po svemu, a nadam se kako ćemo i formalno postati Europska prijestolnica kulture, ali i da nakon toga živimo jedan dinamičan život u kojemu ćemo promovirati vrijednosti koje ima ovaj grad, narodi koji u njemu žive, građani, ali i cijela BiH'', kazao je Tomić. 

Rektor Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru Elvir Zlomušica istaknuo je kako Univerzitet sa svim svojim kapacitetima, infrastrukturom i zaposlenicima stoji na raspolaganju Gradu Mostaru. 

''Mi ćemo uraditi sve što je u našoj mogućnosti kako bi pomogli da Mostar postane Europska prijestolnica kulture'', kazao je Zlomušica. 

Jedan od članova Tima Mostar EPK 2024. Ivan Vukoja kazao je kako je projekt trenutno u fazi završetka pisanja takozvane "druge prijavne knjige". 

''Sve je spremno i definirano, a sad se na radi na lijepom brušenju tog našeg sadržaja, odnosno teksta koji će ići u sklopu naše prijave. Nakon toga će uslijediti prijevod cijelog teksta i na kraju tiskanje programske knjižice s kojom će naša kandidatura biti službena'',  kazao je Vukoja.


Kopirati
Drag cursor here to close