Vršnjačko nasilje

Sve više nasilja među osnovnoškolcima i srednjoškolcima

Pojedini slučajevi prijavljeni su Tužiteljstvu, a zbog počinjenih kaznenih djela pokrenuti su i prekršajni postupci.
Sci-Tech / Obrazovanje | 20. 07. 2022. u 08:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve je više nasilja među osnovcima i srednjoškolcima u Republici Srpskoj. U prilog tome govore podaci Ministarstva unutarnjih poslova RS-a, prema kojima je u tijeku školske 2021./2022. godine u školama u Republici Srpskoj, evidentirano 35 slučajeva vršnjačkog nasilja, što je više u odnosu na školsku 2020./2021, kada su pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova RS-a zabilježili 29 slučajeva maloljetničke delinkvencije, pišu Nezavisne novine.

Pojedini slučajevi prijavljeni su Tužiteljstvu, a zbog počinjenih kaznenih djela pokrenuti su i prekršajni postupci.

''Policijski službenici nadležnim tužiteljstvima podnijeli su 14 izvješća o počinjenim kaznenim djelima, šest izvješća o poduzetim mjerama i radnjama, u 12 slučajeva pokrenut je prekršajni postupak dok je u tri slučaja pokrenut postupak unutar škole'', rečeno je za "Nezavisne novine" iz MUP-a RS-a.

Tijekom nedavno završene školske godine, vršnjačko nasilje počinilo je 57 maloljetnika, od kojih su 51 muškog i šest ženskog pola. Ono što posebno zabrinjava jest podatak da je broj maloljetnih delinkvenata među osnovcima i srednjoškolcima gotovo identičan.

''Među maloljetnim počiniteljima, 26 su učenici osnovne i 31 srednje škole'', priopćeno je iz MUP-a Republike Srpske.

''To je upaljen alarm da u ovom društvu jednostavno nešto nije u redu'', kaže sociolog Vladimir Vasić u izjavi za "Nezavisne novine".

Kopirati
Drag cursor here to close