Novi iskorak

SUM nastavlja s modernizacijom, otvorena računalna učionica

''Ova je učionica opremljena u sinergiji svih nas, a posebno zahvaljujući Marku Laci, osnivaču i izvršnom direktoru tvrtke 'IT Odjel' iz Mostara'', poručio je rektor.
Sci-Tech / Obrazovanje | 16. 03. 2022. u 15:34 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru (SUM) otvorio je u srijedu računalnu učionicu kojom se nastavlja s modernizacijom tog sveučilišta. 

Na otvaranju spomenute učionice obratio se rektor SUM-a Zoran Tomić koji je naglasio kako ga raduju modernizacija i nove mogućnosti koje se otvaraju studentima.

''Nakon što smo jučer otvorili 'Smart Kiosk', u sklopu našeg projekta 'Smart Campus', danas je ovo novi iskorak... Ova je učionica opremljena u sinergiji svih nas, a posebno zahvaljujući Marku Laci, osnivaču i izvršnom direktoru tvrtke 'IT Odjel' iz Mostara'', poručio je rektor.

Dalje je istaknuo kako je cilj da Sveučilište bude što konkurentnije i što bolje.

''Sanjamo opremljeno Sveučilište koje će donijeti konkurentsko znanje unutar EU. U Izraelu smo potpisali dva sporazuma, a na oba je opet pripomogao Marko. Rekli su nam da imamo sjajne studente koji su konkurentni, a da oni imaju neke druge vrijednosti. Idemo surađivati na tome da obrazujemo studente koji će raditi npr. za tvrtke iz Silicijske doline, a živjeti ovdje. I to se može, i to je naš cilj'', kazao je Tomić.

Naglasio je kako je obaveza da se studentima omogući perspektiva, koju onda oni trebaju iskoristiti.

''Status quo nije poželjan, stalno se moramo mijenjati jer samo na taj način možemo biti konkurentni. Pouzdani su podaci koji govore o tome da je u ovome dijelu Europe svake godine sve manje studenata. Nažalost, za to još nema rješenja jer je mladih ljudi sve manje. Mi moramo raditi na kvaliteti s onim brojem studenata koje imamo'', naveo je rektor mostarskog sveučilišta.

Pritom je napomenuo kako u SAD-u ima prestižnih sveučilišta koja imaju manje studenata od SUM-a, no da postižu vrhunske rezultate.

''Idemo se zajedno okrenuti prema kvaliteti studenata koje obrazujemo jer pet studenata može napraviti znanstvenu revoluciju u svijetu. Moja poruka je: 'Može se'! Može se iz Mostara i SUM-a biti prvi na svijetu. Nemojte nikada imati kompleks niže vrijednosti jer će vas to zaustaviti u vašem razvoju i mogućnostima'', zaključio je Tomić.

Dekan Filozofskog fakulteta SUM-a Ivica Musić ustvrdio je kako će računalna učionica pomoći studentima u usavršavanju.

''Ova učionica je doista izvrstan rezultat, koja će našim studentima i studentima drugih fakulteta omogućiti veću perspektivu. Nije ovo samo projekt FFMO-a nego Sveučilišta u cjelini'', ocijenio je dekan FFMO-a.

Ove godine, dodao je, "obilježavamo 10 godina postojanja studija Informacijskih znanosti, a dosadašnja oprema je zastarjela pa smo morali tražiti kanale da dobijemo moderniju opremu kako bi naši studenti imali solidne mehanizme za izvršavanje i provođenje nastave".

Osnivač i izvršni direktor tvrtke "IT Odjel" Marko Laco kazao je kako su oni mlada i perspektivna tvrtka te da mu je zadovoljstvo pomoći mostarskom sveučilištu.

''Nedavno smo otvorili svoje urede u Tel Avivu, s ciljem da izađemo van okvira BiH i stereotipa gdje nas svi gledaju kao da smo nešto manje vrijedni. Ono što moram naglasiti da je 'pamet' u firmi 100 posto bosansko-hercegovačka, 100 posto naša'', naveo je Laco.

Kako kaže, trenutno zapošljavaju pedesetak djelatnika, s ciljem da kroz iduće dvije godini dostignu i kapacitete od preko 250 djelatnika.

''IT je jedna od najbitnijih grana ekonomije, jedno vezivno tkivo između svih drugih grana, jedna platforma koja će poslužiti svim ostalima u digitalnoj transformaciji, ali bez vaših znanja ono ostaje samo mrtvo slovo na papiru'', rekao je Laco.

Osim opremljene financijske učionice, SUM je od njegove tvrtke dobio i uređaj za proširenu stvarnost, Microsoft HoloLens.

Po riječima izvršnog direktora, to je visokotehnološki uređaj, koji je dugo godina bio skrivan od javnosti, a sada ima i komercijalne varijante. Uređaj služi za proširenu realnost kojom se omogućava i obogaćuje fizičko iskustvo jednim proširenim iskustvom u digitalnom svijetu. 

''S jednim ovakvim uređajem možete imati digitalnu kopiju, npr. bilo kakvog motora, gdje se problem može detektirati i riješiti na fizičkom motoru koji nije tu, čak i bez alata. Moguće je da sutra budemo imali i prototipe koji će biti proizvodi mostarskog sveučilišta pa je bitno odnekuda krenuti. Najbitnije je da imamo poligon i sredstva'' smatra Laco.

Kopirati
Drag cursor here to close