Pandemija i studiranje

Studenti iz studentskog doma ne plaćaju stanarinu, dok ostali ovise o volji stanodavca

Sukladno činjenici kako se u centar kroz mjesec travanj, navodi glasnogovornica, neće vratiti studenti, stanarinu za isti, Studentski centar neće niti naplatiti
Sci-Tech / Obrazovanje | 02. 04. 2020. u 15:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Studentima smještenim u Studentskom centru Sveučilišta u Mostaru stanarina tijekom ne boravka u domu tijekom pandemije koronavirusa neće biti naplaćena, dok oni koji su smješteni u privatnom smještaju ovise o volji stanodavca.

''Studentima se neće naplatiti stanarina za mjesece koje nisu proveli u centru, a njihove stvari i smještajne jedinice koje su zadužili su osigurane i svakog trenutka studenti mogu doći i preuzeti neophodne stvari'', kazala je za Bljesak.info glasnogovornica Studentskog centra, Anita Glibić.

Preuzimanje stvari

Glasnogovornica dodaje da je Studentski centar u cilju prevencije i poštivanja epidemioloških mjera izdanih od nadležnih institucija, po pojavi coronavirusa studente izmjestio iz smještajnih jedinica te sve poslove sveo na minimalnu razinu.

Glibić ističe kako su sve usluge centra obustavljene, osim portirske službe koja čuva prostorije centra te Student servisa, koji radi ponedjeljkom i utorkom od 8 do 10 sati. Iz Centra navode kako rade na organizaciji preuzimanja osobnih stvari studenata.

''Budući da se u tom trenutku nije mogao predvidjeti tijek i trajanje pandemije, studenti su većinu svojih osobnih stvari ostavili u sobama zbog čega se ovih dana, u komunikaciji sa sektorom za smještaj, organizira preuzimanje istih od strane studenata koji su u mogućnosti doći i preuzeti ih'', kazala je.

Nema plaćanja tijekom čitave pandemije

Sukladno činjenici kako se u centar kroz mjesec travanj, navodi glasnogovornica, neće vratiti studenti, stanarinu za isti, Studentski centar neće niti naplatiti i ista odluka vrijedi i za ostale mjesece ukoliko se pandemija ne okonča.

''Želimo istaknuti kako će Studentski centar Mostar biti spreman otvoriti vrata studentima čim epidemiološke mjere to i dopuste te kako su do sada u dva navrata urađene dezinfekcije svih prostorija centra i postupak će se ponoviti prije samog povratka studenata'', rekla je za Bljesak.info Glibić.

No studentima koji nisu smješteni u studentskom domu, nego tijekom studija u Mostaru borave iznajmljujući privatne stanove i kuće, situacija nije svima ista. Ona ovisi od stanodavca do stanodavca.

Neki sve, neki ništa

''Primorana sam platiti najam stana za čitavi ožujak, iako smo tek polovicu mjeseca boravile u njemu. Olakotna okolnost tijekom čitavog studiranja je što živim sa cimericama, pa se financije i izdvajanja lakše rasporede, ali ipak nije korektno od našeg vlasnika što smo mu upravo platile punu cijenu'', kazala je nam je studentica iz Livna.

Njezine kolege s kojima smo razgovarali, bolje su prošli.

''Vlasnik kuće nam je rekao da nećemo morati plaćati najam tijekom čitavog ovog razdoblja kada budemo izbivali iz Mostara'', rekla je studentica iz Dubrovnika, dok njihov kolega iz Ljubuškog mora platiti tek režije od ožujka.

Stanodavci, čiji je pak odnos sa studentima uglavnom pravno nereguliran i kojima ta populacija izravno daje novac, u ovom teškom razdoblju trebaju ipak iskazati empatiju prema mladima, posebice znajući da je, i u normalnim uvjetima, cijena studentskog života u našoj zemlji skoro pa luksuz.

 

Kopirati
Drag cursor here to close