Univerzitet “Džemal Bijedić”

Studenti iz Mostara pozabavili se problemom neiskoristivog energetskog resursa u BIH

Tokom ljetnog semestra su nastavnim procesom kroz stjecanje znanja i vještina odlučili da se pozabave problemom neiskoristivog energetskog resursa u BIH, sunca!
Sci-Tech / Obrazovanje | 26. 06. 2023. u 10:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupa studenata II godine Studija Poslovne informatike Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru Grebović Adnan, Grebović Enis, Babović Harun i Habibija Anes predstavljaju solarnu energiju kao jedan od najvećih energetskih potencijala Bosne i Hercegovine.

Tokom ljetnog semestra su nastavnim procesom kroz stjecanje znanja i vještina odlučili da se pozabave problemom neiskoristivog energetskog resursa u BIH, sunca!

Marketing kroz kampanju

Jedan veoma lijep osjećaj je kada teoriju sprovedeš uspješno u praksu!

Predvođeni profesororom Veldinom Ovčinom kroz predmet Marketing, studentima je pomogao da prošire svoj vidokrug, te su inspirisani motivima patriotizma i ekologije pokrenuli svoju kampanju. Cilj je bio prikazati ekološko prihvatljivi energetski potencijal Bosne i Hercegovine.

Putem društvenih medija i lokalnih institucija, ekipa pokušava doprijeti do što većeg broja ljudi kako bi se podigla svijest o ovoj temi na nivo koji i zaslužuje.

Kampanjom su obuhvatili plantaže i instalacije solarnih panela, kao i dosta neiskoristivih površina koje nose ogroman potencijal.

Ovim videom želimo otvoriti oči kako lokalnim vlastima, tako i domaćim i stranim investitorima o budućim prilikama.

''Mi kao ekipa svojom promocijom želimo probuditi ljude, te im ukazati na bogastvo kojim smo okruženi. Ponosni smo što smo pokretači ovakve priče te se iskreno nadamo da neće stati na ovome'', istaknuo je Grebović Adnan, jedan od studenata uključenih u kampanju.

Budućnost energetike

U današnjem vremenu koje nosi sve veće brige o okolišu i potrebe za održivim izvorima energije, solarni paneli su postali ključni dio naše energetske budućnosti.

Ovaj informativni video pruža sveobuhvatan pregled o tome kako solarni paneli mogu transformirati našu energetsku infrastrukturu i pridonijeti održivijoj budućnosti. Autori su uložili napore da video bude pristupačan i razumljiv svima, bez obzira na predznanje o solarnoj energiji.

Jedan od ključnih ciljeva videa je istaknuti da solarni paneli nisu samo za ekološki osviještene pojedince ili bogate institucije. Naprotiv, oni su postali sve pristupačniji i ekonomičniji, omogućujući široku rasprostranjenost ove tehnologije širom svijeta. Instalacija solarnih panela na krovovima kuća i zgrada donosi mnoge prednosti, uključujući smanjenje računa za električnu energiju i neovisnost o tradicionalnim izvorima energije.

Video također naglašava kako solarni paneli pridonose smanjenju emisija stakleničkih plinova što je značajan potez u borbi protiv klimatskih promjena. Korištenje solarnih panela kao izvora energije ne samo da smanjuje naš negativan utjecaj na okoliš, već stvara i pozitivnu sliku naših zajednica kao ekološki osviještenih i društveno odgovornih.

Projekti u različitim dijelovima svijeta pokazuju kako solarni paneli mijenjaju živote ljudi, ekološkom prihvatljivošću, poboljšavajući energetsku sigurnost te potičući ekonomski razvoj.

Kopirati
Drag cursor here to close