Udžbenici, pribor...

Što će sve dobiti osnovnoškolci u Ljubuškom?

Cilj je, u skladu s proračunskim mogućnostima, olakšati izdatke roditeljima za opremanje školaraca za početak nastave.
Sci-Tech / Obrazovanje | 01. 09. 2022. u 12:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vođeni činjenicom da svaki početak nove školske godine roditeljima donosi brojne brige i značajne financijske izdatke, čelnici Grada Ljubuškog u suradnji s JP Parkovi d.o.o Ljubuški i ove su godine osigurali besplatan školski pribor za sve učenike koji osnovne škole pohađaju na području Ljubuškog, piše Večernji list BiH.

Besplatan prijevoz

Kako su naveli iz Gradske uprave Ljubuški, prvog dana nove školske godine u klupama će učenike dočekati bilježnice i osnovni školski pribor. Riječ je o oko 1850 ljubuških osnovnoškolaca. Objasnili su da su bilježnice i osnovni školski pribor (olovke, gumice, bojice, flomasteri…) proteklih dana dopremljeni u središnjice ljubuških osnovnih škola odakle će biti raspoređeni i po područnim školama. S ovim vidom potpore na inicijativu gradonačelnika Vedrana Markotića krenulo se prošle godine jer je veliki broj roditelja bio financijski zakinut zbog koronavirusa. Cilj je, u skladu s proračunskim mogućnostima, olakšati izdatke roditeljima za opremanje školaraca za početak nastave.

''Prošle smo godine imali utjecaj koronavirusa, ove godine imamo inflaciju, stalni rast cijena uključujući i osnovne životne namirnice. Porasle su i cijene školskog pribora i bilježnica. Nadamo se da ćemo ovime koliko-toliko financijski rasteretiti roditelje'', kazao je Markotić. A uz bilježnice i školski pribor, učenici će dobiti i udžbenike koje je osigurala ZH županija.

Također, osnovcima i srednjoškolcima s područja Ljubuškog i u ovoj školskoj godini prijevoz će biti besplatan. Naime, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća donesena je odluka o subvencioniranju troškova prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola za školsku 2022./2023., prema kojoj će pravo na potpuno besplatan prijevoz imati učenici koji imaju prebivalište i pohađaju škole na području Grada Ljubuškog.

Pravo na subvencioniranje troškova prijevoza imaju i učenici s prebivalištem na području Grada Ljubuškog, a pohađaju srednje škole u Čitluku, Grudama, Čapljini i Mostaru. Sredstva za subvencioniranje prijevoza učenika osigurali su Grad Ljubuški i Vlada ZHŽ-a. Grad Ljubuški, u skladu s financijskim mogućnostima, provodi i druge demografske mjere koje olakšavaju život obiteljima s djecom. Naime, na istoj sjednici GV-a usvojena je i odluka o dodjeli jednokratnih financijskih potpora brucošima za akademsku 2022./2023.

Jednokratna potpora

Svima njima koji ispune uvjete iz javnog poziva bit će isplaćena jednokratna potpora od 500 KM, a isti iznos, kao i ranijih godina, očekuje i sve redovite studente viših godina. Za jednokratne novčane potpore studentima Grad iz ovogodišnjeg proračuna izdvaja oko 300.000 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close