Znanje

Srebro za BiH sa svjetske olimpijade

Sci-Tech / Obrazovanje | 19. 07. 2022. u 13:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fatih Žgalj, član reprezentacije Bosne i Hercegovine koja je sudjelovala na 18. svjetskoj geografskoj olimpijadi u Parizu osvojio je srebrnu medalju. 

Za BiH su nastupali Fatih Žgalj, Stefan Lazarević, Miloš Samardžić i Petar Jurošević, a Žgalj je osvojio srebro u konkurenciji 55 država i 220 natjecatelja. Ovo je prva medalja za Bosnu i Hercegovinu sa svjetske olimpijade.

Foto: Fena / Reprezentacija BiH

Tim su predvodili profesori Sead Srna i Dragan Ilić, priopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Od 2017. godine Bosna i Hercegovina sudjeluje na međunarodnim natjecanjima. Na europskim olimpijadama iz geografije do sada su naši učenici osvojili više medalja. Međutim, svjetska olimpijada je veoma zahtjevno natjecanje s tri razine zadataka koji se rade dva do tri sata.

Prvu razinu čine zadaci iz svih oblasti geografije kroz analize određenih pojava i procesa. Drugu čine praktični zadaci gdje se kroz swot analize, kartografske projekcije, dijagrame i urbane zone analiziraju određeni procesi. Treća razina je multimedijalni test gdje se kroz slikovne zadatke analiziraju i rješavaju određeni procesi i pojave.

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović ističe da BiH ima izuzetno talentirane natjecatelje iz mnogih oblasti, ali je godinama izostajala podrška sustava.

Kopirati
Drag cursor here to close