Sarajevo

Seminar za medicinske sestre redovnice

Na seminaru, koji je održan u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“, sudjelovale su redovnice iz različitih družbi
Sci-Tech / Obrazovanje | 07. 10. 2018. u 20:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povjerenstvo za medicinske sestre Hrvatske redovničke konferencije je od 5. do 7. listopada u Sarajevu održalo seminar za medicinske sestre redovnice. 

Na seminaru, koji je održan u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“, sudjelovale su redovnice iz različitih družbi koje kao medicinske sestre djeluju u različitim krajevima Hrvatske, Bosne i Hercegovine, inozemstva. 

Budući da je ova 2018. godina u Vrhbosanskoj nadbiskupiji proglašena Stadlerovom godinom, kojom se obilježava 175. godina njegova krštenja, 150-ta obljetnica svećeničkog ređenja i stota godišnjica njegove smrti, Povjerenstvo na čelu sa sestrom Mirjanom Tomašević iz zajednice Milosrdnih sestara svetog Križa izabralo je za geslo susreta riječi prvog vrhbosanskog nadbiskupa dr. Josipa Stadlera, sluge Božjega: “Imaj srca…“ 

Riječi dobrodošlice sestrama uputio je kao domaćin ravnatelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih vlč. Šimo Maršić te zahvalio organizatorima što su izabrali za održavanje seminara upravo ovaj nedavno dovršeni Centar u kojem imaju mogućnosti smještaja, susreta, slavlja Svete mise i druženja. 

Pomoćni biskup vrhbosanski i promicatelj katoličkog školstva mons. Pero Sudar je govorio je o sluzi Božjem Josipu Stadleru, te je pored ostalog istaknuo da je srce srčika ili središte čovjekova bića te da je kao fiziološki organ iznimno važno za cijeli organizam jer čisti krv i zajedno s plućima hrani i održava život. 

Biskup Sudar predvodio je Svete mise i propovijedao. U subotu, 6. oktobra predvodio je Misno slavlje u crkvi sv. Josipa radnika na Palama te propovijedao o pet sestara Kćeri Božje ljubavi, poznatih pod imenom Drinske mučenice. 

Sestre, kojima se pridružio i fra Franjo Glasnović kao član Povjerenstva, također su razgledale glavni Sarajevo - koje se zbog blizine katoličke i pravoslavne katedrale te džamije i sinagoge naziva europskim Jeruzalemom. 

Sestrama je upriličena i posjeta Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu i katedrali Srca Isusova gdje su molile na grobu nadbiskup Stadlera. 

Posjetile su i crkvu Kraljice svete krunice koja je i svetište Drinskih mučenica te kratko vidjele Katolički školski centar, crkvu i samostan sv. Vinka Paulskog, središnju zgradu Hrvatskog kulturnog društva Napredak, franjevačku crkvu sv. Ante Padovanskog i pojedine znamenitosti Sarajeva, saopćila je Katolička tiskovna agencija (KTA).

Kopirati
Drag cursor here to close