Perspektiva

Radionica u Mostaru: Kako zaustaviti odlazak mladih u Europu?

Maja Vejzović iz Agencije lokalne demokracije Mostar kazala je kako je ovo nastavak projekta koji je okupio mlade s cijelog Balkana.
Sci-Tech / Obrazovanje | 25. 03. 2019. u 10:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodna dvodnevna radionica u organizaciji Agencije lokalne demokracije (LDA) Mostar "Vladavina prava i temeljna prava-zašto su važna za mlade i kako mladi mogu doprinijeti praćenju reformi u ovim područjima" počela je u ponedjeljak u Mostaru.

Maja Vejzović iz Agencije lokalne demokracije Mostar kazala je kako je ovo nastavak projekta koji je okupio mlade s cijelog Balkana.

Foto: Bljesak.info / Radionica s međunarodnim predznakom 

''Na tom projektu radili smo četiri godine i jako je bitan za sve ovo što čeka Bosnu i Hercegovinu, kao i ostale zemlje Balkana u procesu prema europskim integracijama'', kazala je Vejzović.

Dodala je kako sve zemlje koje su na tom putu moraju proći određene procese.

Foto: Bljesak.info / Radionica s međunarodnim predznakom 

''S obzirom da nismo još počeli otvarati niti jedno od poglavlja, a poslali smo zahtjev za članstvo, mislimo da je BiH jedna od lošijih na tom putu. Jako nam je bitno mišljenje i stav mladih o europskim integracijama i što ustvari mladi žele te kako vide taj put, koliko je on za njih koristan, a koliko ne'', kazala je Vejzović.

Glavna tajnica i suosnivačica beogradske fondacije Centar za demokraciju Nataša Vučković kazala je kako je radionica važna zato što će se s mladima iz cijelog područja Zapadnog Balkana razgovarati o načinima poboljšanja kvalitete života u njjihovim zemljama.

''Razgovarat ćemo i o tome kako se može spriječiti ono od čega danas sve zemlje regije pate, a to je veliki odlazak mladih ljudi u Europu i sve zemlje svijeta u potrazi za boljom budućnošću'', kazala je Vučković.

Istaknula je kako je uvjerenja da mladi prije svega žele dobar posao, uređeno društvo te sigurnost i perspektivu.

Foto: Bljesak.info / Radionica s međunarodnim predznakom 

''Naše uvjerenje je da svega toga nema bez vladavine prava, bez temeljnih prava i bez dobrog pristupa politici, socijalno-ekonomskom razvoju koji će prije svega voditi računa o mladim generacijama'', kazala je Vučković.

Navela je, također, kako danas nije jedino bitno pitanje hoće li naše države jednoga dana postati članice Europske unije ili ne.

''Danas je zahtjev za vladavinom prava i za ljudskim pravima jednostavno uvjet za ekonomski razvoj i mislim da nedovoljno shvaćamo koliko je zapravo ekonomski razvoj povezan s time postoji li dobro pravno okruženje, postoje li dobri sudovi i slično. Kada govorimo o vladavini prava, moramo znati da govorimo o našem svakodnevnom životu i onim problemima s kojima smo suočeni u potrazi za jednakošću i za tim da imamo jednak tretman pred institucijama svake naše države'', istaknula je Vučković.

Vanjska suradnica LDA Mostar Marija Popović kazala je kako će se kroz ovu radionicu pokušat doznati što mladi misle o vladavini prava te koje su njihove preporuke.

''Sutra je njihov dan, pričat ćemo o mogućnostima za mlade u Europskoj uniji, ali i na Balkanu i pustit ćemo da se čuje njihov glas'', kazala je Popović.

Kopirati
Drag cursor here to close