7 razloga

Postoje razlozi zašto ponekad nije pametno da s partnerom spavate u istom krevetu

Ovo je 7 jako dobrih razloga zašto bračni partneri ne bi trebali spavati u istom krevetu - slažete li se?
Sci-Tech / Obrazovanje | 16. 09. 2020. u 10:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Moguće da uživate u carstvu snova dok se vaš partner okreče po krevetu, ali naravno postoji i druga strana medalje…

Postoje opravdani razlozi zašto ponekad nije pametna odluka da s partnerom spavate u istom krevetu, ali prije nego se ozbiljno naljutite, pročitajte tekst!

1. Spavanje u istom krevetu bi moglo rasplamsati krivi plamen

Svađati se s partnerom može uzrokovati nesanicu, a ona može uzrokovati dodatne svađe. Zgodno, zar ne? Ove nezgodne situacije mogu utjecati i na zdravlje vas i partnera, posebno ako se ne odvijaju rijetko.

Jedna je studija objavljena u magazinu Psychoneuroendocrinology proučavala efekte koje loš san ostavlja na brak pa su uzorke krvi uzimali od 43 para prije i nakon svađe.

Parovi su pritom dali podatke o temama koje u kućanstvu izazivaju svađu te povijest spavanja. Rezultati otkrivaju da parovi koji se svađaju nakon loše prospavane noći imaju veće razine stresa koji se povezuje s upalama, pa tako partnere stavlja u rizičnu skupinu za razvoj bolesti poput Alzheimera, bolesti srca i artritisa, piše Ordinacija.hr.

Dok jedna noć bez spavanja i nije strašna stvar, Janice Kiecolt-Glaser, autorica studije, naglašava da nedostatak sna kroz dugi period može postati opasna navika. „Ako partneri ne pronalaze način kako bi riješili nesuglasice, mogućnosti su velike da se mogu javiti i zdravstveni problemi“, dodaje. Iako studija nije pokazala da je spavanje u odvojenim sobama rješenje, upravo bi to moglo partnerima dati prostora da se umire i dočekaju jutro bez želje za novom svađom.

2. Partnerove se navike ne moraju podudarati s vašima

Nisu samo partnerske nesuglasice uzrok nesanice. Ako jedan partner ima problema sa spavanjem iz bilo kojeg razloga, oba partnera mogu patiti od negativnih posljedica. „Problem je što u braku navikama spavanja partneri „prate“ jedno drugoga, ako jedna osoba nemirno spava, ili ima drugih problema zbog kojih je nemiran u snu to će sigurno utjecati i na partnera. Ako se stvari ne promjene mogli biste i vi i partner ostati bez dobrog sna.

3. Hrkanje vas izluđuje

Hrkanje mnoge muči, ali i kod mnogih je razlog za konflikt, koji je čini se neizbježan kada spavate pokraj „lokomotive“, pojasnila je Anil Rama, liječnica koja se bavi kvalitetom sna.

“Iregularni, glasni i neprirodni zvuci mogu poremetiti svaki san pa tako i partnerov koji se neće odmoriti koliko je potrebno kako bi se probudio pun energije i odmoran.“, dodaje.

Hrkanje se može odnositi i na probleme sa zdravlje, poput alergija, problema u dišnom sustavu, debljanju ili apneji u snu, prema pisanju stručnjaka s Mayo klinike. Može biti posljedica konzumacije alkohola – onoga što može dodatno probuditi želju za svađom kod partnera. Dodajmo kako i manjak sna može uzrokovati hrkanje.

4. Vaša je ljubav prevruća

Prema pisanju stručnjaka na stranici sleep.org, postoji optimalna temperatura za dobro spavanje, a to je oko 16 stupnjeva. No ta brojka se lako može povećati ako je jedan od partnera jako vruć, naime postoje ljudi koji generiraju toplinu dok spavaju pa se i njihov partner može probuditi sav u znoju. Ako je takva situacija u vašoj sobi, odvojeni kreveti bi bili dobro rješenje.

5. Jedan od vas krade deku

Ako ste baš vi jedan od kradljivaca posteljine, moguće je da zbog hladnoće vaš partner neće dobro spavati. Iako je dobro spavati u hladnijoj prostoriji, vašem će partneru ipak biti hladno spavati bez pokrivača, što znači da će se često buditi i vjerojatno ujutro biti nenaspavan i nervozan.

Ako ste serijski otimač deka i jedini vam je alibi „Ali spavao sam“, možda je bolje da spavate sami na svom krevetu.

6. Netko od vas ima sindrom nemirnih nogu

Poznatija i kao Willis-Ekbom bolesti, nemirne noge muče oko 10 posto populacije i češće se javlja kod žena.  Uzrokuje nagon da su noge stalno u pokretu, ali često popušta ujutro kada se osoba može i malo opustiti. Ako je ovo situacija kod vašeg partnera, prvo je potrebno potražiti pomoć liječnika kako bi pronašao način rješavanja problema. Zna se da su alkohol i pušenje neprijatelji ovog stanja pa ih se treba izbaciti iz života.

7. A kako onda u raspored „ubaciti“ seks?

Mnogi se parovi boje da će ih spavanje u odvojenim krevetima lišiti seksa, ali oni koji spavaju u odvojenim krevetima kažu da nema razloga za brigu. Želja za seksom nije isto što i želja za snom, pa ako ste lišeni sna zbog partnerovih navika, vjerojatno vam neće biti ni do seksa. No ako ste odmorni, zanimanje i želja mogu samo porasti.

Jedna je studija, objavljena u magazinu Journal of Sexual Medicine čak i dokazala kako žene koje su dobro naspavane imaju puno veću želju za odnosom, a ako su spavale samo sat vremena dulje od uobičajenog, šanse da će s partnerom voditi ljubav se povećavaju za 14 posto. S druge strane, manjak sna može utjecati na manju osjetljivost intimnog područja.

Kopirati
Drag cursor here to close