OESS u borbi protiv mržnje

Plesom obilježen Međunarodni dan tolerancije u Mostaru

U obilježavanju Međunarodnog dana tolerancije i ove godine sudjelovao je Koledž ujedinjenog svijeta (UWC) u Mostaru, kojeg pohađa više od 200 učenika iz 69 zemalja svijeta.
Sci-Tech / Obrazovanje | 16. 11. 2017. u 13:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini i osam koalicija za borbu protiv mržnje iz Trebinja, Nevesinja, Bileće, Čapljine, Konjica, Mostara, Prozor-Rame i Stoca obilježile su u četvrtak u Mostaru Međunarodni dan tolerancije.

Po riječima šefa Terenskoga ureda OESS-a u Mostaru Williama Ozkaptana, ovaj događaj je dio širih aktivnosti koje Misija OESS u BiH organizira u sklopu inicijative "Supergrađanke i supergrađani", a u okviru obilježavanja tjedna tolerancije od 13. do 17. studenoga ove godine.

U obilježavanju Međunarodnog dana tolerancije i ove godine sudjelovao je Koledž ujedinjenog svijeta (UWC) u Mostaru, kojeg pohađa više od 200 učenika iz 69 zemalja svijeta.

Oni su se u četvrtak predstavili tradicionalnim plesovima iz Brazila, Nepala i Škotske te baladom naroda Saamija (narod koji živi na sjeveru Norveške, Švedske, Finske i Rusije) i recitacijom koja je izvedena na izvornom marathi jeziku (iz porodice indoeuropskih zemalja) koja govori o toleranciji i miru, a napisana je u 11. stoljeću.

''I na ovaj način Koledž ujedinjenog svijeta zajedno s učenicima pomaže u procesu integracije i razvijanju tolerancije u Mostaru'' kazala je direktorica Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru Valentina Mindoljević.

U ime Grada Mostara, gradonačelnika Ljube Bešlića, sudionicima se na događanju koje je organizirano u hotelu Mepas obratila Radmila Komadina, glavna savjetnica Grada Mostara koja je ma na obilježavanju Međunarodnog dana tolerancije u Mostaru.

''Lijepo je što imamo prigodu obilježiti ovaj posebni datum u Mostaru, jer naš grad u mnogo čemu može biti i dobar primjer kada se govori o važnost promicanja tolerancije, uvažavanja drugog i drugačijeg'', istaknula je Komadina dodavši kako Mostar kao istinski višenacionalni grad u BiH, grad koji njeguje i poštuje različitost s ponosom može biti domaćin jednog ovakvog događaja.

''Kao što mnoge stvari polaze u obitelji, tako u jednoj državi brojne dobre stvari i inicijative dolaze od lokalne zajednice, koja je najbliža u neposrednom kontaktu s građanima i oni većinu svojih potreba ostvaruju upravo na lokalnoj razini. U svojevrsnom lancu izgradnje tolerancije koja polazi od obitelji, preko lokalne zajednice do viših razina razine, važnu ulogu imaju i nevladine organizacije'', naglasila je ona te podsjetila kako Grad Mostar podržava ovakve inicijative mladih i nevladinih organizacija i otvoren je za suradnju i kvalitetne inicijative i projekte, koji će doprinijeti promociji snošljivosti i toleranciji.

Također, istaknula je, Grad je prepoznao smo trud mostarske Koalicije za boru protiv mržnje i OESS-ov projekt Koalicije za borbu protiv mržnje i u njega ćemo se još aktivnije uključiti.

Kopirati
Drag cursor here to close