Ispred bivše Univerzitetske biblioteke

Otvoreno prvo izdanje Salona akademske knjige u Mostaru

Federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović otvorila je u utorak u Mostaru prvo izdanje Salona akademske knjige.
Sci-Tech / Obrazovanje | 18. 09. 2018. u 13:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Spomenuti salon održava se do 22. rujna na prostoru sportskog igrališta Gimnazije Mostar, a okuplja brojne znanstvenike, znanstvene izdavače, predstavnike visokoškolskih institucija, knjižnica, muzeja, instituta, studente i širu javnost. U sklopu petodnevnog Salona upriličit će se 35 pratećih sadržaja na pet različitih lokacija u Mostaru. 

 Ministrica Dilberović istaknula je kako je ovaj salon prvi ovakve vrste u BiH te da se nada kako će prijeći u tradiciju. 

 Govoreći o ciljevima spomenute manifestacije, ministrica je naglasila da je osnovni cilj animirati građane, studente, akademske radnike i knjižničare kako bi se popularizirala znanost i znanstveno štivo, kao i uopće kultura čitanja. 

-  Drugi je cilj, svakako, da na neki način intenziviramo senzibilitet prema znanstvenom izdavaštvu i izdavaštvu uopće – istaknula je Dilberović. 

 Dodala je kako će tijekom pet dana Salona akademske knjige, Mostar biti epicentar znanosti u BiH, mjesto održavanja vrijednih znanstvenih događaja i susreta znanstvenika, akademskih radnika, izdavača i studenata na kojima leži budućnost znanosti u BiH. 

 Direktor izdavačke kuće "University Press" Dragan Marković istaknuo je kako je spomenuti salon specijalizirani knjiški projekt koji ima ambiciju da s jedne strane stavi profesionalne nakladnike, znanstvene, akademske i stručne knjige, a s druge strane nakladnike koji se bave nekim drugim poslovima, a obavljaju isto nakladničku djelatnost. 

 Ocijenio je kako su napravili izuzetnu sinergiju s Federalnim ministarstvom obrazovanja i znanosti koje pomaže i produkciju i ovu vrstu knjiških projekata. 

 Inače, na Salonu sudjeluje 11 profesionalnih i 14 institucionalnih nakladničkih kuća iz BiH, a dan je fokus na stručnu knjigu. 

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić poručio je mladima da trebaju gajiti kulturu čitanja "jer će se svima nama u budućnosti to vratiti". 

 U okviru Salona, uvod u sva događanja bila je retrospektivna izložba nagrađenih likovnih radova studenata završnih godina i apsolvenata studija likovnih umjetnosti na visokoškolskim ustanovama u Federaciji BiH, koja je otvorena sinoć u Centru za kulturu Mostar. 

U okviru bogatog i zanimljivog programa, bit će upriličen i "Akademski vlak" koji će krenuti iz Zenice, proći preko Sarajeva i Konjica, te prevesti u Mostar studente, akademske radnike, znanstvenike i sve one koji su zainteresirani za ovaj događaj. Također, bit će predstavljeni i nagrađeni naj-čitatelji i naj-korisnici šest javnih sveučilišnih biblioteka u Federaciji BiH. 

Inače, Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti i Zajednica nakladnika BiH organizatori su ovog petodnevnog događaja, čiji je cilj promovirati i popularizirati znanost. 

Kopirati
Drag cursor here to close