Visokogorci

Održana zimska visokogorska škola

Zimska visokogorska škola održana je u organizaciji HPD Prenj 1933. Mostar i Stanice planinarskih vodiča Mostar
Sci-Tech / Obrazovanje | 02. 03. 2023. u 08:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji HPD Prenj 1933. Mostar i Stanice planinarskih vodiča Mostar u vremenu od 1. do 12. veljače 2023. godine održana je zimska visokogorska škola.

U srijedu 1. veljače održana su predavanja sa temama: Uvod u planinarenje zimi i u zimskim uvjetima (predavač Vjekoslav Gašpar) te Oprema za zimsko planinarenje (predavač Josip Drmać), uz kraću demonstraciju korištenja iste, a kao uvod u vikend program škole.

U subotu 04. veljače održane su, prema programu škole, vježbe na lokalitetu Zaglavlja na planini Čvrsnici gdje su se polaznici škole upoznali sa načinima hodanja u derezama, korištenjem cepina, zaustavljanjem poskliznuća/pada te hodanjem u navezi (demonstratori Miroslav Mihalj, Ivan Tica, Zvonimir Mandić, Dario Jovanović, Vjekoslav Gašpar).

Zbog nešto nepovoljnijih snježnih uvjeta (nov i napuhan snijeg) polaznici su ostali uskraćeni za pravi sadržaj odnosno feedback izvođenih vježbi ali su odgovorili svim postavljenim zadacima koliko su to uvjeti dopuštali.

Foto: PR / Održana zimska visokogorska škola

Isto tako polaznici su se i već u samom pristupu vježbalištu mogli upoznati sa bitnim odrednicama zimskog visokogorstva u kontekstu pripreme same visokogorske ture (izmjena krajolika, otežanost kretanja u uvjetima novonapadalog snijega, dužina ture/kratkoća dana i sl.).

Po završetku programa na vježbalištu uslijedio je povratak u Planinarsku kuću Munika, u kojoj su polaznici imali osiguran smještaj, zajednička večera te sumiranje dojmova sa provedenih vježbi.

Planirano predavanje na temu: Priprema zimske visokogorske ture (kao i vježbe iz ‘čvorologije’ prolongirano je za sljedeći tjedan zbog tehničkih poteškoća.

Nakon vježbama bogate i naporne subote, nedjelja 05. veljače bila je rezervirana za nešto ”lakši” program koji se trebao sastojati od pristupa na najviši vrh planine Čvrsnice, Pločno 2228 mnv, južnim padinama iste međutim zbog jako loših vremenskih uvjeta (jak vjetar i slaba vidljivost) od istog se odustalo te je ovaj vikend škole okončan zajedničkim ručkom u restoranu ”Hajdučke vrleti”.

U srijedu 8. veljače održano je predavanje na temu Opasnosti u planini zimi – lavine (predavač Matijas Copf – HGSS stanica Mostar), a kao teorijski uvod u praktični vikend-program škole.

U petak 10. veljače u prostorijama planinarskog doma ”Miljenko Bošnjak” u Bogodolu (u kojem su polaznici imali osiguran smještaj za ovaj vikend škole) održano je, ranije prolongirano, predavanje na temu Priprema zimske visokogorske ture (predavač Vjekoslav Gašpar) te predavanje na temu Bivakiranje i kampiranje u zimskim uvjetima (predavač Josip Volarić) nakon kojega je održana vježba iz ”čvorologije” (demonstrator Ivan Tica).

Subota 11. veljače, bila je rezervirana za ponavljanje već održanih vježbi iz hodanja u derezama i korištenja cepina, ovoga puta u puno povoljnijim ”tvrđim” snježnim uvjetima, s posebnim naglaskom i inzistiranjem na vježbama zaustavljanja poskliznuća/pada koja vježba je apostrofirana i kao najvažnija pa je u konačnici i izvođena veći dio dana.

Osim navedenih vježbi polaznicima škole demonstrirana je i tehnika izrade lavinskog presjeka (”lavinski stub”) a u svrhu procjene lavinske opasnosti kao i metoda i način izrade improviziranog skloništa u snijegu tzv. vučje jame (demostratori Ivan Tica, Zvonimir Mandić, Dario Jovanović, Vjekslav Gašpar). Nakon prednjeg uslijedila je i prezentacija upotrebe lavinskih primopredajnika te simulacija pretrage područja pogođenog lavinom sa zatrpanim unesrećenim koju su izveli sami polaznici.

Foto: PR / Održana zimska visokogorska škola

Po završetku subotnjeg programa na vježbalištu uslijedio je povratak u planinarski dom Miljenko Bošnjak, zajednička večera, te je ponovljena vježba iz ”čvorologije” a nakon čega su uslijedili dogovori i spremanje za sutrašnju visokogorsku turu.

U nedjelju 12. veljače izvedena je visokogorska tura sa pristupom na vrh Velika Vlajina (1780 m/n/m) Tijekom same ture polaznici škole upoznali su se i sa pojedinim specifičnostima zimske visokogorske ture počevši od samog trajanja iste, kompleksnosti orijentacije, izmjene snježnih uvjeta, do odabira smjera kretanja i pristupa na vrh a ujedno prezentirajući i stečene praktične vještine (korištenja dereza i cepina) prilikom uspona strmim padinama završnog uspona na vrh Velika Vlajina.

Na ovom usponu polaznici su se mogli osvjedočiti i o ćudljivost planine, iskusiti izmjenu vremenskih uvjeta, smanjenu vidljivost, jak vjetar te nisku temperaturu.

Nakon izvršenog uspona uslijedio je povratak u planinarski dom, pospremanje istog te analiza vikenda i sumiranje dojmova uz kraći rezime voditelja i demonstratora škole te samih polaznika.

Ono što raduje jeste volja i želja koju su polaznici škole pokazali, spremnost i spretnost u učenju novih vještina, prilagodljivost različitim situacijama te zavidan timski duh, navode iz HPD Prenj 1933. Mostar.

Tijekom završnog vikenda svi polaznici škole pokazali su da su ovladali kako teorijskim tako i praktičnim znanjima i vještinama prezentiranima tijekom programa visokogorske škole što svakako ohrabruje, daje podlogu i potvrđuje opravdanost organizacije ovakvih i sličnih škola i u budućnosti a s ciljem demistificiranja i približavanja zimskog visokogorstva članstvu društva odnosno stvaranja šire baze visokogoraca među članstvom.

O odličnoj atmosferi tijekom škole svjedoče i fotografije.

Kopirati
Drag cursor here to close