Četvrta osnovna škola

Održana radionica medijske pismenosti u Mostaru

''Bez slobodne države, nema slobodnih medija, a bez nas nema slobodnih medija''.
Sci-Tech / Obrazovanje | 18. 11. 2022. u 10:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Učenici i učenice različitih uzrasta Četvrte osnovne škole u Mostaru imali su priliku učiti o medijskoj pismenosti na radionici, koja je organizirana u okviru projekta ''Medijska pismenost: Birajmo šta čitamo''. Projekat implementira Fondacija INFOHOUSE uz financijsku podršku Fondacije UniCredit. 

''Medijima nekada vjerujem, a nekada ne. Onome što vidim svojim očima, vjerujem, ali ono što ne vidim, propitujem. Mislim da se osjeti kada nešto ne zvuči baš najbolje. Tada treba sumnjati i provjeravati'', rekao je učenik Hasan.

Koordinatorica projekta Senka Kurt istaknula je kako informacije koje se plasiraju u medijima treba često provjeravati i kritički im pristupati, s obzirom na činjenicu da živimo u svijetu dezinformacija i lažnih vijesti.

Foto: PR / Održana radionica medijske pismenosti u Mostaru

''Bez slobodne države, nema slobodnih medija, a bez nas nema slobodnih medija. Moramo kritizirati, analizirati, propitivati medije i njihovo djelovanje. To nam je dužnost ako želimo da čujemo istinu, to nam je dužnost ako želimo da zaštitimo sebe od lažnih informacija'', poručila je Kurt.

Trener današnje radionice, uspješan bh. novinar i Mostarac, Mirsad Behram učenicima i učenicama je objasnio koji su to alati, tehnike i metode, kojima se mogu koristiti kako bi se zaštitili u medijskom svijetu.

''Koristite se opcijom više izvora. Pogledajte da li je ta informacija ili poruka u tom obliku prenesena i na drugim mjestima. Tražite najmanje tri izvora. Pratite medije koji imaju impressum, koji rade transparentno i pišu objektivno'', poručio je Behram.

Foto: PR / Održana radionica medijske pismenosti u Mostaru

Nastavnica Bosanskog jezika Četvrte osnovne škole u Mostaru Elvira Mezit Šehović istaknula je kako je za djecu važna ova vrsta edukacije, jer su konstantno izloženi brojnim utjecajima medija.

''Kroz predmet Bosanski jezi govori se o ovoj temi, ali edukacije u tom smjeru nikada nije dovoljno, pogotovo zbog činjenice da danas postoje brojni opasni trendovi, kojima su mladi izloženu putem Tik Toka ili drugih društvenih mreža'', poručila je

U narednom periodu bit će održana radionica Zenici sa učenicima i učenicama osnovnih škola. Cilj Fondacije INFOHOUSE i Fondacije UniCredit kroz ovaj projekat je educirati mlade od najranijih dana o tehnikama, alatima i metodama medijske pismenosti, a svrhu kreiranja medijskih pismenih individua.

Kopirati
Drag cursor here to close