Predstavljen Finalni Nacrt

Obrazovanje i zapošljavanje - cilj akcijskog plana u oblasti invaliditeta u HNŽ-u

Stručni skup provodi se u organizaciji Udruženja mladih ''Ružičnjaka - Los Rosalesa'' i Koalicije osoba s invaliditetom u HNŽ-u ''Zajedno smo jači'', a za cilj ima konačno definiranje drafta lokalnog akcijskog plana u oblasti invaliditeta u HNŽ-u.
Sci-Tech / Obrazovanje | 11. 06. 2020. u 13:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Finalni nacrt Lokalnog akcijskog plana u oblasti invaliditeta u HNŽ-u, kao strateški dokument za poboljšanje položaja osoba s invaliditetom, predstavljen je danas u JU Centar Los Rosales u sklopu stručnog skupa na temu: ''Lokalni akcijski plan u oblasti invaliditeta - jučer, danas, sutra''.

Foto: Bljesak.info / PredstavljenFinalni Nacrt Lokalnog akcijski  plan u oblasti invaliditeta u HNŽ-u

Stručni skup provodi se u organizaciji Udruženja mladih ''Ružičnjaka - Los Rosalesa'' i Koalicije osoba s invaliditetom u HNŽ-u ''Zajedno smo jači'', a za cilj ima konačno definiranje drafta lokalnog akcijskog plana u oblasti invaliditeta u HNŽ-u.

Naime, kako bi se provela Strategija i unaprijedio život osoba s invaliditetom u svakom segmentu i omogućilo ostvarivanje i izjednačavanje prava osoba s invaliditetom, potrebno je usvojiti operativne dokumente kao što je lokalni plan akcije u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Foto: Bljesak.info / Jasna Rebac

Kako je kazala Jasna Rebac, predsjednica Udruženja mladih osoba s invaliditetom u HNŽ-u ''Ružičnjak'' ovo nije prvi pokušaj da se u HNŽ-u, ne samo na dnevni red nego i na konačno usvajanje, stavi lokalni akcijski plan u oblasti individualiteta.

''Ponovno smo se našli u ovoj situaciji jer nije prethodno usvojen i ovo je prilika da aktualiziramo taj problem. Zahvaljujući ovom projektu, koje je podržalo Američko veleposlanstvo, danas se nalazimo na ovom stručnom skupu kako bismo javnosti pokazali koliko je taj strateški vrlo važan dokument jako bitan osobama s invaliditetom'', kazala je.

Foto: Bljesak.info / PredstavljenFinalni Nacrt Lokalnog akcijski  plan u oblasti invaliditeta u HNŽ-u

Kako je rekla, dva su prioriteta za osobe s invaliditetom u HNŽ-u primarna - obrazovanje i zapošljavanje. Stoga su njihovi ciljevi da u iduće dvije godine rade na definiranju svih zakonskih, podzakonskih i popratnih akata koji bi omogućili da se ova dva cilja naprave jednakopravnim i za sve osobe s invaliditetom.

Rebac navodi kako je Lokalni akcijski plan bio obveza koja je u strategiji Federacije BiH trebla biti donesena početkom 2017 godine u roku od 6 mjeseci.

''Znamo koji je danas dan i koliko dugo čekamo, ali taj lokalni akcijski plan nije ugledao svjetlo dana. Nevladine organizacije, članice koalicija predvođene 'Ružičnjakom' izradile su draft i nude ga onima koji treba da taj akt uzmu na daljnje postupanje i stave na dnevni red Vlade koja je jedina kompetentna da ga usvoji'', rekla je.

Foto: Bljesak.info / Lejla Lelić

Lejla Lelić, predsjednica koalicija organizacija osoba s invaliditetom ''Zajedno smo jači'' u HNŽ-u kazala je kako je ovo tema koja se, već unazad par godina, jako aktualno vrti unutar krugova osoba s invaliditetom. Kako je rekla, sam dokument predstavlja lice i ogledalo njihovih problema odnosno potreba s kojima se svakodnevno susreću .

''Ono što se tiče lokalnog plana akcije, kao dokumenta, sada je specificiran tako da ima opći cilj, a to je da se potrebe osoba s invaliditetom konačno stave unutar zakonodavnih okvira HNŽ-a na osnovu strategije Federacije osoba s invaliditetom'', rekla je.

Lelić napominje da su se, prema ovom planu podrške, vezali za rješenje najvećih problema - obrazovanje osoba s invaliditetom i uklanjanje arhitektonskih barijera za osobe s invaliditetom kao i za jačanje i pružanje podrške zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Foto: Bljesak.info /  Igor Lelić

S predstavnicima institucija i sudionicima u obrazovnom sustavu, proteklu godinu dana, obavljeni su brojni razgovori i sastanci vezani za obrazovanje osoba s invaliditetom. Rezulatate tih razgovora Igor Lelić, predsjednik Udruge za sindrom Down i član odbora a provedbu članka 2 UN konvencije za obrazovanje, nazvao je katastrofalnim.

''Lokalni akcijski plan je potreba kako bismo napravili neki pravilnik i omogućili djeci sustavno rješenje asistenata u nastavi. Pitanje asistenata u nastavi je jedan od važnijih čimbenika za kvalitetno inkluzivno obrazovanje'', poručio je.

Dodao je kako se nada da će mjerodavna ministarstva prepoznati važnost ovoga pitanja te da će se pitanje Lokalnog akcijskog plana konačno pokrenuti s mrtve točke.

Iako su na ovaj stručni skup, na kojem se predstavljao finalni nacrt Lokalnog akcijskog plana u oblasti invaliditeta u HNŽ-u, inače strateški dokument za poboljšanje položaja osoba s invaliditetom, bili pozvani i predstavnici vlasti ove županije, kako je istaknula Rebac, nitko se od nadležnih nije odazvao.

Kopirati
Drag cursor here to close