MO BiH

Natječaj za školovanje na vojnim akademijama partnerskih zemalja

U narednom periodu raspisat će se i natječaji za školovanje u ostalim partnerskim zemljama u kojim BiH školuje kadete.
Sci-Tech / Obrazovanje | 25. 03. 2022. u 12:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nastavljajući tradiciju školovanja za časnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na uglednim međunarodnim obrazovnim institucijama, Ministarstvo obrane BiH i ove godine raspisuje natječaje za prijem kadeta i kadetkinja za školovanja na vojnim akademijama partnerskih zemalja.

Tako je prošlog mjeseca raspisan natječaj za prijam kadeta na Akademiju Kopnene vojske Oružanih snaga Republike Italije, a ovog mjeseca raspisani su natječaji za prijem na Kraljevsku akademiju Sandhurst i Kraljevsku zrakoplovnu akademiju Cranwell u Velikoj Britaniji te vojnu akademiju Sveučilišta obrane Republike Srbije.

U narednom periodu raspisat će se i natječaji za školovanje u ostalim partnerskim zemljama u kojim BiH školuje kadete. Natječaji se objavljuju u dnevnim novinama, a svi detalji i uvjeti natječaja mogu se pronaći na službenoj web stranici Ministarstva obrane BiH www.mod.gov.ba

Mogućnost školovanja na stranim vojnim akademijama kadetima BiH već duži niz godina ostvaruje se bilateralnim sporazumima s partnerskim zemljama. Svaki kandidat sam odabire na koji natječaj i za koju inozemnu akademiju će se prijaviti.

Kadeti iz BiH školuju se u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Turskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Njemačkoj, Austriji, Grčkoj, Italiji i Sjevernoj Makedoniji. Trenutačno se u tim zemljama školuje 194 kadeta iz BiH, od čega je 38 kadetkinja, odnosno 26 posto.

''Na uglednim školskim institucijama naši kadeti i kadetkinje uče od vrhunskih predavača i suvremenim se metodama školuju za lidere budućnosti, koji će biti u stanju prepoznati nove izazove i prijetnje, suočiti se s njima i povesti na zadaću ljude koji su im povjereni'', kazao je tim povodom ministar obrane BiH Sifet Podžić. On posebno ističe zahvalnost svim državama s kojima BiH ima sporazum o vojnom školovanju.

''Slanjem kadeta i kadetkinja na vojne akademije partnerskih zemalja širom svijeta, Bosna i Hercegovina dobiva visokoobučen perosnal, koji najbolje međunarodne prakse primjenjuje u Oružanim snagama BiH. Time pokazujemo i da poštujemo tradicije različitosti, s ciljem jačanja zajedništva u Bosni i Hercegovini. Oružane snage BiH tako na najpozitivniji način utječu na očuvanje mira i stabilnosti ne samo u našoj zemlji, nego i u cijeloj našoj regiji'', naglasio je ministar Podžić.

Nevezano za školovanja na stranim vojnim akademijama, u Oružanim snagama BiH, uz potporu Veleposlanstva Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH, postoji i zaseban program prijama kandidata iz civilstva sa završenim fakultetima, koji pohađaju časnički tečaj u Središtu za profesionalni razvoj Zapovjedništva obuke i doktrine OS BiH u Travniku. Do sada je kroz ovaj program u djelatnu vojnu službu primljeno 305 novih časnika, ali i 336 novih pripadnika OS BiH u kategoriji dočasnika.

Kopirati
Drag cursor here to close