Univerzitet "Džemal Bijedić"

Mostarski studenti prisjetili se pjesnika Mehmeta Akifa Ersoya

Na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru upriličen je prigodan program mladih u kojem su se sudionici prisjetili velikog pjesnika Mehmeta Akifa Ersoya.
Sci-Tech / Obrazovanje | 17. 03. 2021. u 14:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom sjećanja na Mehmeta Akifa Ersoya i pomorsku bitku na Canakkaleu u amfiteatru Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta “Džemal Bijedić“ u Mostaru upriličen je prigodan program mladih u kojem su se sudionici prisjetili velikog pjesnika i slavne bitke, javlja Anadolu Agency (AA).

Turski konzul u Mostaru Yasar Ergun govoreći o Akifovom djelu, kazao je kako je Skupština Turske njegovu poeziju ustvari prihvatila kao himnu “Marš za neovisnost“, a dotakao se i njegove borbe za državu i turski narod.

Foto:Anadoliija / Mostarski studenti prisjetili se pjesnika Mehmeta Akifa Ersoya

“Danas smo se okupili da obilježimo 100. godišnjicu prihvaćanja naše državne himne i 106. godišnjicu pobjede na Canakkaleu, koja se dogodila 18. ožujka. Pridržavajući se epidemioloških mjera koje su na snazi zbog pandemije, nažalost, uskraćeni smo za priliku da program upriličimo u prisustvu većeg broja ljudi. Hvala zaposlenicima i studentima Univerziteta 'Džemal Bijedić', koji su nam otvorili vrata čak i u ovim ograničenim uvjetima i pružili priliku da zajedno obilježimo dva značajna povijesna događaja. Zahvaljujem i profesoru Mehmet Emre Čeliku i direktoru Instituta 'Yunus Emre' Mostar Yunusu Dilberu i njegovim zaposlenicima“, rekao je konzul, te kazao i prigodne riječi o bitci, kao i o Mehmetu Akifu:

“On je svoju nagradu od pet stotina lira poklonio Fondaciji Darulmesai koja je osnovana s ciljem smanjenja siromaštva podučavanjem žena i njihove djece. Pjesnik je izjavio da je turska himna zapravo djelo turskog naroda i da je nije uvrstio u zbirku svoje poezije.“

Direktor “Yunus Emre“ instituta u Mostaru Dilber rekao je da ta institucija i Turski konzulat svake godine obilježavaju godišnjicu velike bitke na Canakkaleu.

“Sjećamo se velikog pjesnika Mehmeta Akifa i 'Marša za neovisnost' od prije stotinu godina. Ove godine 40 učenika iz 20 gradova predstavili su marš i na turskom, i na bosanskom jeziku. Danas smo čuli kako se sve to odrazilo i na književnost. Učenici su recitirali poeziju“, rekao je Dilber.

Foto:Anadoliija / Mostarski studenti prisjetili se pjesnika Mehmeta Akifa Ersoya

Posebno je istaknuo zasluge vojnika s ovih prostora, koji su sudjelovai u bitci na Canakkaleu.

“Oko 15 tisuća Bošnjaka sudjelovao je u toj bitci, a većina su nažalost tada izgubili živote. Kada odete na mezarje vidjet ćete dosta imena Bošnjaka. U Bosni i Hercegovini ljudi znaju za Mehmeta Akifa, koji je dosta čitan i prevođen“, dodao je Dilber.

Pomorska bitka koja je između 3. studenog 1914. i 18. ožujka 1915. godine vođena kod Galipolja, kao i kopnena bitka koja se na Galipolju odvijala od 25. travnja 1915. do 9. siječnja 1916. godine, bitke su koje zauzimaju najznačajnije mjesto u Turskoj, pa i povijesti svih muslimanskih naroda ovoga dijela svijeta.

Današnji program započeo je učenjem fatihe ili minutom šutnje za šehide stradale u bitci na Canakkaleu, a kasnije je prikazan i film koji govori o njoj. Profesor na odsijeku za turski jezik i književnost Mehmet Emre Celik i asistentica Adni Marić potom su održali predavanje na temu “Odraz pobjede na Galipolju na tursku književnost“.

Kopirati
Drag cursor here to close