Gorući problem

Vršnjačko nasilje sve prisutnije u mostarskim školama

Tribinu je organizirala Udruga roditelja Naša djeca 2014. s partnerima SPES – Mostar, udrugom Moj grad, Vijećem mladih Grada Mostara i Centrom Zdravih Navika.
Sci-Tech / Obrazovanje | 16. 05. 2018. u 18:49 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Online anketa pokazala je kako je u mostarskim školama sve prisutnije vršnjačko nasilje, istaknuto je na tribini "Zajedno za sigurno djetinjstvo naše djece" održanoj u srijedu u Mostaru.

"Za roditelje je svaki oblik nasilja nedopustiv i štetan te je nužan interaktivni odnos te djelovanje između obitelji i institucija. Potreba za edukacijom i prevencijom je nužna i potrebita", istaknula je glasnogovornica Udruge roditelja "Naša djeca 2014" Mirjana Laganin.

Obavezna reakcija

Emina Jusufbegović iz Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a upoznala je sudionike tribine s "Protokolom o postupanju u slučaju nasilja u školama", obvezujućim dokumentom za sve škole u HNŽ-u u kojem je, među ostalim, precizno navedeno na koji su način sve strane obvezne reagirati u slučaju nasilja.

Socijalni radnik Tomislav Pupić, koordinator tima za zaštitu od nasilja Centra za socijalni rad Mostar, govorio je o zakonskim modelima kad je problematika vršnjačkog nasilja u pitanju i aktivnostima koje poduzima Centar. Uz konstataciju kako je nasilje među djecom prisutno, Pupić je kao ključnu istaknuo ulogu medija u procesu detekcije i prevencije nasilja.

Policijski inspektor Zoran Tipurić pojasnio je načine postupanja u slučajevima nasilja, istaknuvši kako djeca do 14 godina kazneno i prekršajno ne mogu odgovarati za svoje djela, dok je diplomirana psihologinja Vedina Kurtović Ajanović iz Centra zdravih navika u svom izlaganju definirala vršnjačko nasilje, upoznala nazočne s posljedicama te pojasnila pristup segmentima restorativne pravde i uklanjanja osjećaja stida kod žrtve.

Voditeljica Centra za djecu i mlade SPES Mostar Mirjana Vlaho govorila je o prevenciji nasilja, istaknuvši kako je ona nužna, jer je prekasno reagirati tek nakon što se nešto loše dogodi.

Istaknula je kako su odnosi djece s roditeljima temelj za sve druge međuljudske odnose koje dijete ostvari u budućnosti, što čini primarnu prevenciju, a jako važnu ulogu ima i sekundarna prevencija u školama koje moraju pokazati da se nasilje ne ignorira.

Škola treba imati jasnu poruku

"Škola treba imati jasnu poruku: ne toleriramo nasilje! Samo takva poruka može pomoći žrtvama da se osjećaju zaštićeno, a zlostavljačima pomoći da shvate da je njihovo ponašanje neprihvatljivo", poručila je Vlaho.

Zajednička je ocjena kako je svaki oblik nasilja nedopustiv i štetan, te kako je uz stvaranje pozitivnog ozračja u borbi protiv vršnjačkog nasilja nužna djelotvorna povezanost između obitelji i institucija.

Organizatori večerašnje tribine bili su Udruga roditelja "Naša djeca 2014" u suradnji sa SPES-om Mostar, Centrom zdravih navika , Udrugom "Moj grad" i Vijećem mladih Grada Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close