Koga briga?

Mostar - Koliko škola ima mogućnost produženog boravka i koliko to košta?

Dodatne obveze nose i dodatne financijske troškove, za koje izgleda nitko pretjerano ne mari. Jedna od njih jeste i opcija produženog boravka.
Sci-Tech / Obrazovanje | 11. 09. 2023. u 10:13 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Preuzimanjem devetogodišnjeg sustava obrazovanja, velik dio roditelja prisiljen je preuzeti i dodatne obveze koje ovaj sustav donosi. Dodatne obveze nose i dodatne financijske troškove, za koje izgleda nitko pretjerano ne mari. Jedna od njih jeste i opcija produženog boravka, na koju su primorani uposleni roditelji djece nižih razreda osnovne škole, koji nemaju bake, djedove i teta servise na raspolaganju.

Posebice se to odnosi na prvašiće koji, u ovom obrazovnom sustavu, u školskim ustanovama provode po dva-tri sata, te roditelji prije ili poslije, ovisno o školskoj smjeni, 'ne znaju gdje će s njima'.

Tu nastupaju produženi boravci - u ovakvom sustavu zamišljeni kao 'produžena ruka' formalnoj nastavi.

Koliko škola u Mostaru ih ima?

Najčešće bi se trebao odvijati u školi ili u zgradi koja se nalazi u neposrednoj blizini škole, za svu onu djecu kojima je takav vid odgoja i obrazovanja potreban. No realnost kod nas je nešto drugačija te, zbog nedostatka ove opcije u školskim ustanovama, roditelji djecu upisuju u privatne produžene boravke.

Naime, od 25 osnovnih škola koliko ih ima u gradu Mostaru, opciju produženog boravka ima njih 12, i svi su popunjeni.

Broj djece u produženom boravku kreće se od 10 učenika u jednoj školi do 80 učenika u drugoj školi, potvrdili su za Bljesak.info iz Službe za odgoj, obrazovanje, mlade i sport Grada Mostara.

Troškovi o kojima se ne priča

Cijene su, kako je i stvar s gradskim vrtićima, niže od onih u privatnim produženim boravcima te će tako roditelj djeteta u 'gradskim' produženim boravcima za ovu opciju izdvojiti od 200 do 250 KM.

Za ove usluge, obzirom da 13 škola u Mostaru nema opciju produženog boravka, velik broj roditelja bira privatnike te time svoj kućni budžet mjesečno 'olakša' u prosjeku za 300 do 500 KM.

Troškovi su to za koje se, za razliku onih o kojima se priča na početku školske godine, ne može dignuti kredit jer su na mjesečnoj bazi i njima se baš mnogo i ne priča. Troškovi su to koje je sustav nametnuo kao obvezu, pa se vi snalazite i 'plivajte' koliko možete. Troškovi su to koji pokazuju nebrigu ovih 'naših', u odnosu na neke od susjednih Gradova i županija u kojima postoje poticaji za obitelji ili određene povlastice.

Troškovi su to koji, u konačnici pokazuju, svu magiju roditeljstva u Mostaru danas, jer da bi prosječan roditelj izgurao sve ono što mu sustav nametne treba biti upravo to - madžioničar.

 

Koje su to škole?

Foto: Screenshot / Podaci iz Službe za odgoj, obrazovanje, mlade i sport Grada Mostara
Kopirati
Drag cursor here to close