Macdonald

'Mjerama osigurati da se škole u BiH posljednje zatvaraju i prve otvaraju'

Naglasila je da škole moraju biti otvorene, te da je jedan od načina kako se to može osigurati, da se svi pridržavaju osnovnih mjera.
Sci-Tech / Obrazovanje | 29. 09. 2021. u 11:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald je izjavila da pandemija nije gotova, te da su potrebne javno-zdravstvene i društvene mjere koje osiguravaju da se škole posljednje zatvaraju i prve otvaraju.  

''Vidimo da se broj zaraženih virusom korona povećava u čitavoj Bosni i Hercegovini i to nije neočekivano. Kao što vidimo, na globalnoj razini i u Europi, brojevi rastu kako počinje taj takozvani četvrti val. Znamo da moramo udvostručiti mjere koje mogu pomoći da se spase životi. Ali, ove mjere moraju biti izbalansirane, jer jedna od stvari koje su Ujedinjeni narodi u BiH uvijek zagovarali je ujednačavanje zaštite javnog zdravlja sa njihovim društveno-ekonomskim utjecajem'', navela je Macdonald.

Ovakav stav, prema njenim riječima, najviše se odražava na obrazovanje. Zadnje dvije godine obrazovanje djece bilo je isprekidano. Nisu išli u škole i često su imali online nastavu.

''To nije zdravo za njih i zabrinuti smo kako će to utjecati na njih. Kada govorimo o školama, jednako je važno da imamo na umu da ne govorimo samo o obrazovanju već i o tome šta odlazak u školu znači za djecu, kako se integriraju u društvo, kako se odnose prema vršnjacima, da li se zabavljaju, i kakvo je njihovo mentalno zdravlje'', dodala je Macdonald.

Naglasila je da škole moraju biti otvorene, te da je jedan od načina kako se to može osigurati, da se svi pridržavaju osnovnih mjera.

''Znamo da je nošenje maski djelotvorno. Znamo da je pranje ruku i održavanje distance učinkovito u sprječavanju širenja virusa. Ali najvažnije je što vidimo jeste koliko su cjepica važna. Bosna i Hercegovina ima dovoljan broj cjepivau ovom trenutku, tako da svi mogu otići i cijepiti se. izuzetno je važno, da iskoristite ovu priliku. Ono što možemo vidjeti širom svijeta je da kada se ljudi ne cjepe, vjerovatnije je da će završiti u bolnici, sa puno ozbiljnijim simptomima. Molim vas, iskoristite ovu priliku i cjepite se. Svjesni smo da smo svi zajedno u ovome. Znamo da je jedini način da iz ovoga izađemo je zajedno'', izjavila je rezidentna koordinatorica Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald, priopćeno je iz Ujedinjenih naroda u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close