Kolektivni ugovor

Ispravljena nepravda u HNŽ-u: Za isti posao isto novca

''Veličina ovog kolektivnog ugovora je što ga nismo morali izboriti štrajkovima i prosvjedima nego smo se dogovorili za stolom'' naveo je predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a Goran Miličević
Sci-Tech / Obrazovanje | 05. 05. 2023. u 13:01 A. Zadro | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Između Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i dvije sindikalne organizacije koje okupljaju zaposlenike u osnovnim školama HNŽ-a u Mostaru su u petak potpisane Izmjene Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog odgoja i obrazovanja u toj županiji, čime su izjednačeni koeficijenti uposlenih u osnovnim s uposlenima u srednjim školama u toj županiji.

Video: Izjednačeni koeficijenati uposlenih u osnovnim i srednjim školama

''Sindikat osnovnih škola krenuo je putem izjednačavanja koeficijenata u osnovnim i srednjim školama. Izjednačeni su djelatnici s visokom stručnom spremom u osnovnim školama s djelatnicima u srednjim školama. To nije bilo pošteno prema ovima s višom stručnom spremom, jer u našem kolektivnom ugovoru piše ''Za isto radno mjesto ista plaća'', pa smo osigurali da se u punom profilu izjednačimo nastavnik u osnovnoj i srednjoj školi, tajnik u osnovnoj i srednjoj i da svi imamo istu plaću za isti posao'', kazao je za Bljesak.info Goran Miličević, predsjednik sindikata osnovnoškolskog obrazovanja.

Istaknuo je da je za ovaj kolektivni ugovor važno da se po prvi put založilo za pomoćno osoblje.

''Prvi put se posebno založilo za spremačice i domare, da im se poveća plaća i to spremačicama za 14 posto; a domarima za 11 posto kao najugroženijima. Do sada se nelinearno povećavala plaća, a kako su imali mal koeficijent njima je uvijek bilo malo povećanje. Sada im je ciljano povećano i na njihov koeficijent je dodano 0,15 posto. Sada smo se izjednačili sa srednjim školama i ubuduće ćemo se boriti da se popravlja i materijalni i pravi položaj djelatnika u školama'', kazao je Miličević.

Dodaje, kako se još uvijek nije riješilo pitanje napredovanja u obrazovanju.

Foto: Fena / Izjednačeni koeficijenati uposlenih u osnovnim i srednjim školama

''Zašto je zapelo ne znam, ministar govori da nije do njega da je do Zavoda. To još nismo riješili, ali definitivno će se i na tome raditi, jer neimati napredovanje; to je pogubno za našu struku motiviranost u radu i svemu'', kazao je za Bljesak.info. 

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a Rašid Hadžović nije krio zadovoljstvo potpisivanjem spomenutog ugovora kojim je, kako je kazao, povećan životni standard zaposlenih u osnovnom obrazovanju.

''Nakon pet mjeseci pregovora sindikata osnovnog obrazovanja i Vlade HNŽ-a dogovoreno su izmjene kojim su izjednačeni koeficijenti uposlenih u osnovnim školama s koeficijentima uposlenih u srednjim školama u HNŽ-u. Na taj način će uposlenici u osnovnim i srednjim školama imati iste plaće'', pojasnio je resorni ministar Hadžović na konferenciji za medije u petak.

Po njegovim riječima, od 2015. godine, u ovisnosti od kategorije, riječ je o povećanju plaća u iznosima od 50 do 60 posto.

''Standard naših zaposlenika u prosvjeti značajno je unaprijeđen i za to smo danas, potpisom osigurali cca 2,5 milijuna KM, što nije proizvoljni nego održivi dogovor'', podvukao je Hadžović. 

Pritom je naglasio kako je u pregovorima dogovoreno i povećanje plaća za čistačice, domare te računovodstva i administrativne radnike i u osnovnim i srednjim školama.

Predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg također je pozdravio potpisivanje jubilarnog 15. granskog kolektivnoga ugovora u mandatu ove Vlade.

Usto, čestitao je pregovaračkom timu i sindikatima koji su, kako kaže, bili ustrajni, ali i korektni u pregovorima, kao i županijskoj vladi koja je podržala nastojanja da se riješe problemi u obrazovanju.

Foto: Fena / Izjednačeni koeficijenati uposlenih u osnovnim i srednjim školama

''Ovim Kolektivnim ugovorom ispravljamo, rekao bih, višegodišnju nepravdu prema učiteljima, nastavnicima koji su sa istom stručnom spremnom za isto radno mjesto, bili manje plaćeni od svojih kolega u srednjim školama'', istaknuo je Herceg za Fenu,.

Naglasio je i kako ovim izmjenama popravljaju materijalni status izvannastavnog osoblja koji su, ocijenio je, zbog manjih primanja, a s druge strane i porasta životnih troškova, bili najviše pogođeni ovim poremećajima na tržištu i svjetskom krizom.

''Ponosan sam sa svim dosadašnjim kolektivnim ugovorima, bilo da su u zdravstvu, prosvjeti ili za državne službenike i radnike u pravosudnim tijelima, te policiji kojima smo, prije svega, popravljali materijalni i radno pravni status uposlenika'', naveo je predsjednik Vlade HNŽ-a, podsjetivši da Županija skrbi za više od 11 000 uposlenika koji se financiraju iz proračuna, izvanproračunskih fondova ili iz grantovskoga financiranja.  

 Rekao je i kako su imali kontinuiran i korektan, pa i prijateljski dijalog sa socijalnim partnerima.

''Danas umjesto nezadovoljstva i prosvjeda imamo korektnu i osvjedočenu suradnju i zadovoljstvo uposlenika, a samim time i njihovih sindikalnih organizacija'', zaključio je predsjednik Vlade HNŽ-a.

Foto: Fena / Izjednačeni koeficijenati uposlenih u osnovnim i srednjim školama

 Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja HNŽ-a Edin Sarajlić, kao i ostali potpisnici, izrazio je zadovoljstvo potpisanim ugovorom, rekavši kako je ovo prvi put u postranome razdoblju da je osnovno obrazovanje postavljeno na mjesto koje mu pripada, odnosno da se konačno shvatila važnost osnovnoga obrazovanja.

''Nadam se da će buduća vlada biti na ovom 'fonu' i odgovoriti izazovima koji budu pred obrazovanjem'' rekao je Sarajlić koji smatra da bi se trebalo krenut u izradu donošenja novog zakona o osnovnom obrazovanju koji je star dvadesetak godina.

''Veličina ovog kolektivnog ugovora je što ga nismo morali izboriti štrajkovima i prosvjedima nego smo se dogovorili za stolom'' naveo je predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a Goran Miličević za Fenu, dodavši kako bi djelatnici trebali biti zadovoljni ovim izmjenama Kolektivnoga ugovora iako, naravno, uvijek ima mjesta za poboljšanje uvjeta.

Kopirati
Drag cursor here to close