SaMED

Internacionalni kongres studenata medicine

Ovo je sedmi po redu kongres sa temom ''Treating the untreatable''.
Sci-Tech / Obrazovanje | 16. 09. 2022. u 20:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SaMED je Internacionalni kongres studenata medicine koji od 2015. godine okuplja na jednom mjestu studente i vrhunske stručnjake iz raznih sfera medicinskih znanosti i tako promovira jednu od najviših ljudskih vrijednosti – znanost – i bitnost doprinosa studentskog znanstveno-istraživačkog rada. Organizator događaja je Udruženje studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (USMF).

Ovo je sedmi po redu kongres sa temom ''Treating the untreatable'' koja obrađuje jednu od trenutno najčešćih i najizazovnijih bolesti, kako za pacijente, tako i za ljekare - rak. Druga tema kongresa je transplantacijska medicina – poseban osvrt na transplantacije u Bosni i Hercegovini te usporedba sa hrvatskim sistemom u transplantacijskoj medicini.

Ove godine SaMED se održava od 22. do 25. rujna u Sarajevu, gdje se očekuje dolazak više od 300 studenata medicinskih grupacija i mladih ljekara iz cijeloga svijeta. SaMED posjećuju zasigurno najperspektivniji, najodgovorniji i najaktivniji članovi buduće akademske i zdravstvene zajednice.

Kroz predavanja, seminare, poster prezentacije i radionice sudionici će moći učiti od vrhunskih svjetskih i domaćih stručnjaka. Ovaj SaMED će ugostiti profesore iz Slovenije, Hrvatske, Turske, Velike Britanije, Amerike.

Naravno, dio ovog kongresa jeste i nezaobilazan socijalni program koji se planira nakon stručnog dijela kroz koji ćemo pokazati bosanskohercegovačku kulturu. Sarajevo će krajem septembra biti centar naučnih dešavanja, samim tim, SaMED 2022 ne predstavlja samo značajan događaj za Medicinski fakultet, već i za Sarajevo, a i Bosnu i Hercegovinu.

Kopirati
Drag cursor here to close