PISA rezultati

Agencija apelira: Unaprijediti obrazovanje! Zadatak i pred Predsjedništvom

Ispitanici iz BiH, navode iz agencije, su pokazali veoma nisku razinu čitateljske pismenosti, pismenosti iz matematike i prirodnih znanosti
Sci-Tech / Obrazovanje | 05. 12. 2019. u 16:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Objavljeni rezultati PISA 2018 za Bosnu i Hercegovinu izazvali su velike reakcije u javnosti. Postignuća koja su pokazali ispitanici iz naše zemlje daleko su ispod međunarodnog prosjeka, te su nisko rangirana i u regionalnom okviru, priopćeno je u četvrtak iz Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje (APOSO) BiH.

Naime, u istraživanju PISA 2018 Bosna i Hercegovina je sudjelovala prvi put, a uzorak je obuhvatio 6.480 petnaestogodišnjaka (3.148 djevojčica i 3.332 dječaka) iz 213 osnovnih i srednjih škola, javnih i privatnih, koji predstavlja kompletnu populaciju petnaestogodišnjaka iz naše zemlje.

Ispitanici iz BiH, navode iz agencije, su pokazali veoma nisku razinu čitateljske pismenosti, pismenosti iz matematike i prirodnih znanosti. Razlika između našeg prosjeka postignuća u odnosu na OECD prosjek procjenjuje se na tri godine školovanja, što znači da su prosječni bh. petnaestogodišnjaci u vrijeme testiranja po postignućima bili na razini dvanaestogodišnjaka OECD prosjeka.

Minimalna razina postignuća, tvrde, ne dostiže čak 58% učenika u matematici, 54% u čitanju, te 57% u prirodnim znanostima, a istovremeno, manje od 1% ispitanika postiglo je maksimalne rezultate.

Mnoštvo komentara, navode iz Agencije, izazvala je i tvrdnja da svaki drugi učenik u BiH ne iskazuje funkcionalnu pismenost. Drugim riječima, učenici ne posjeduju sposobnost razumijevanja i interpretacije različitih vrsta tekstova.

''Svrha PISA istraživanja nije natjecanje između zemalja, već praćenje trendova kroz vrijeme i uvid u podatke usporedive na međunarodnoj razini, što omogućava da zemlje, ekonomije i obrazovni sustavi uče jedni od drugih. Shodno tome, Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje (APOSO) u suradnji s Organizacijom za ekonomski razvoj i suradnju (OECD) objavila je preporuke proistekle iz rezultata'', naveli su.

Najvažnije preporuke su, navode, razvoj čitateljske pismenosti na svim razinama obrazovanja, počevši od najranijeg doba, sa implementacijom zajedničke jezgre definirane na ishodima učenja, potom nadilaženje teškoća u nastavnom procesu i okruženju za učenje jačanjem nastavničkih kompetencija i zadovoljavanjem učeničkih potreba za učenjem i stjecanjem znanja i vještina. I razvoj novih elemenata strategije ocjenjivanja na  državnoj i/ili nižim razinama radi ojačavanja procesa evaluacije i praćenja ishoda učenja.

Iz državne agencije smatraju kako je pravo javnosti zahtijevati kvalitetno obrazovanje.

''APOSO najavljuje intenzivne aktivnosti na diseminaciji preporuka među stručnom javnošću i rad sa svima onima koji mogu izravno doprinijeti realizaciji preporuka. Već za desetak dana planirana je stručna konferencija i radionica na kojoj će se konkretizirati prvi koraci. Temelj svakog uspješnog društva je ulaganje u mlade - stoga učenici, roditelji, prosvjetni radnici i cjelokupna javnost u Bosni i Hercegovini, imaju pravo zahtijevati kvalitetno i svrsishodno obrazovanje'', stoji u priopćenju.

APOSO će, navode, nastaviti raditi na lobiranju za sudjelovanje BiH u PISA istraživanju i 2021. godine, kako bi se postigao kontinuitet koji donosi dugoročnu korist. U tom smislu, apeliraju na Predsjedništvo BiH da žurno odobri potpisivanje ugovora o sudjelovanju, kako bi se na vrijeme ispoštovali iznimno strogi rokovi i procedura OECD-a.

''Na dobivene rezultate ne može se utjecati, ali svako u svom domenu može učiniti sve kako bi se pokrenule nužne reforme.  Zajedno pokrenimo unapređenje obrazovanja'', priopćeno je iz APOSO-a.

Kopirati
Drag cursor here to close