CEEPUS IV

Dodatne mogućnosti studentima stjecanje internacionalnog iskustva

Za Bosnu i Hercegovinu CEEPUS ima poseban značaj jer je jedini multilateralni program za međunarodnu razmjenu u kojem BiH ima partnersku ulogu.
Sci-Tech / Obrazovanje | 20. 09. 2023. u 19:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak potpisala je danas u Varšavi Sporazum CEEPUS IV, čime je potvrđena posvećenost očuvanju i unaprjeđenju ovog značajnog programa akademske razmjene, kao i želja za nastavak suradnje ustanova visokog obrazovanja u centralnoeuropskom regionu.

Ceremoniji potpisivanja Sporazuma CEEPUS IV prisustvovali su ministri nadležni za obrazovanje i izaslanstva iz 15 partnerskih zemalja.

Ministarstvo za obrazovanje i nauku Poljske domaćin je svečane ceremonije potpisivanja Sporazuma CEEPUS IV, koja je održana u okviru proslave 30. godina postojanja centralnoeuropskog programa razmjene za univerzitetske studije (CEEPUS).

CEEPUS IV, bit će na snazi od 2025. do 2032., a donosi niz inovacija i proširenja s ciljem snažnije potpore studentima i istraživačima u centralnoeuropskoj regiji. Program će nastaviti promovirati povezivanje znanstveno-istraživačkih područja i poticati povećanje broja znanstveno-istraživačkih projekata na univerzitetima.

Za Bosnu i Hercegovinu CEEPUS ima poseban značaj jer je jedini multilateralni program za međunarodnu razmjenu u kojem BiH ima partnersku ulogu. Svake godine stotine studenata i nastavnog osoblja ostvaruje pravo na mobilnost ovim programom.

CEEPUS je odigrao ključnu ulogu u promicanju akademske razmjene, istraživanju i suradnji između visokoobrazovnih institucija u centralnoeuropskoj regiji. Nakon izuzetno uspješnog CEEPUS III programa, koji će u 2024. godini ući u svoju završnu fazu, zemlje članice današnjim potpisivanjem, izrazile su snažnu volju za nastavkom programa i nakon 2025, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close