Odšteta se ne smije naplaćivati

Čapljina: Škola na sudu zbog naplaćivanja odštete učenicima

Iako se u osnovnim školama u Hercegovačko-neretvanskoj županiji u posljednje dvije godine prekinulo naplaćivanje ''odštete'' na kraju školske godine , Osnovna škola Vladimir Pavlović iz Čapljine nastavila je s ovom praksom.
Sci-Tech / Obrazovanje | 31. 05. 2019. u 11:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pokrenut je prekršajni postupak protiv ravnateljice Osnovne škole Vladimira Pavolovića iz Čapljine jer je škola, unatoč odluci županijskog inspektora , nastavila s naplaćivanjem odštete od učenika na kraju školske godine, potvrđeno je za Bljesak.info iz Ministarstva obrazovanja znanosti kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije.

Roditelji su se obratili našem portalu govoreći kako škola uvjetuje dobivanje diplome, ukoliko se odšteta ne plati.

''Četvrti razred devetogodišnje škole, koji pohađa moje dijete mora donijeti 3.50 KM za odštetu. Kaže da im je učiteljica rekla, da ako ne donesu novac neće dobiti svjedodžbe. Roditelji se nisu žalili'', rekla nam je majka koja se zapitala zašto učenici moraju plaćati ovu odštetu, ako je osnovno obrazovanje besplatno,  te zašto im se diplome uvjetuju.

Odšteta na dobrovoljnoj osnovi

Ravnateljica škole Blaženka Obradović za Bljesak.info je potvrdila kako je istina da se na kraju školske godine uzima odšteta od učenika, tj. roditelja, ali samo od onih koji je žele dati.

''Inspekcija jeste utvrdila da se prestane s tom praksom, sada smo na sudu s inspekcijom. Ali ne kupi samo naša škola odštetu, već i škole u Mostaru. Mi smo anketirali roditelje i tražili od roditelja mišljenje, te imamo njihove potpise i oni koji žele plaćaju, oni koji ne žele ne plaćaju odštetu. Dakle svi koji žele dobrovoljno daju novac kako bi se pomoglo da se obnovi namjerno napravljena šteta'', kazala je za Bljesak.info Obradović.

Podvukla je kako nema nikakvog uvjetovanja dobivanjem svjedodžbe te da je sve na dobrovoljnoj osnovi, dodajući da škola ima podršku od većine roditelja i vijeća roditelja.

Ministarstvo , kako kaže Obradović, nema zakonom definirano ovo pitanje.

Županijski prosvjetni inspektor Senad Omerika, za Bljesak.info
je kazao kako je Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH propisano da je ''Osnovno obrazovanje obvezno za svu djecu. Obvezno obrazovanje je besplatno. Besplatno osnovno obrazovanje osigurava se svoj djeci''.

Inspektor: Roditelji nisu dužni plaćati

OŠ Vladimira Pavlovića prošle godine je dobila i Mišljenje od Ureda za Zakonodavstvo Vlade HNŽ u kojem se navodi:

''Da bi se naplatila šteta, ista prema odredbama Zakona o obveznim odnosima mora biti utvrđena. Visina štete i odgovornost učenika za počinjenu štetu se utvrđuje u postupku koji je reguliran Statutom ili drugim općim aktom škole. Prema Konvenciji o pravima djeteta, osnovni odgoj i obrazovanje je obvezno i besplatno, a isto rješenje slijedi i Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju u HNŽ-u. Zakonska odredba je jasna i nedvosmislena i ne podrazumijeva da osnivač u okviru besplatnog obrazovanja treba nadoknaditi namjerno počinjenu štetu od strane učenika''.

Prema tome, objašnjava inspektor Omerika, osnovna škola ne smije vršiti naplatu novčanih sredstava od učenika po osnovu solidarnog plaćanja učinjene štete u školi, upisane, za usluge djelatnosti odgoja i obrazovanja u školi i slično. Roditelji nisu dužni plaćati odštetu po solidarnoj osnovi i zbog toga ne smiju od strane Škole biti uskraćeni za obrazovane isprave svoje djece kao i za druge akte koje Škola izdaje.

''Ne sudjelujte u anketiranju i ne plaćajte''

Iz Udruge roditelja Naša djeca 2014. za Bljesak.info su rekli kako su upoznati s ovim problemom od strane roditelja iz Čapljine koji posljednjih dana neprestano zovu i traže reakciju Udruge po ovom pitanju.

''Naglašavamo da je ovo izdvojeni slučaj u našoj  županiji, odnosno da se odšteta ne naplaćuje niti u jednoj drugoj školi osim u OŠ Vladimir Pavlović u Čapljini, na temelju kojeg propisa i zakona potrebno je upitati resorno ministarstvo'', rekli su iz udruge.

Osnovno obrazovanje je, ponavljaju iz Udruge, obvezno i besplatno za svu djecu.

''Dužnost je osnivača i resornog ministarstva da bezuvjetno osigura adekvatne uvjete za odvijanje nastavnog procesa. Da naša djeca imaju krede, čistu vodu, adekvatne sanitarne uvjete, higijenske potrepštine te validnu besplatnu školsku dokumentaciju na kraju školske godine. Molimo roditelje da ne rade poslove koji nisu u njihovoj nadležnosti, da ne sudjeluju u anketiranju po pitanju plaćanja odštete jer na taj način sudjeluju u devastiranju obrazovnog procesa u HNŽ. Zalažemo se za cjelovitu obrazovnu reformu u HNŽ-u, do novog Zakona poštivanje važećih propisa. Udruga roditelja upoznat će nadležni inspektorat s navedenim problemom'', rekli su iz spomenute udruge.

Odšteta se može naplaćivati u srednjim školama

U proteklom razdoblju su nam se javljali i roditelji srednjoškolaca govoreći kako se u županiji u srednjim školama uzima novac za odštetu u visini i do dvadeset maraka, no u srednjim školama zakonska regulativa je drugačija.

''Kćer koja ide u srednju školu mi je rekla kako moraju donijet 15 KM za odštetu. Moja je kćer pitala pa zašto dajemo novac kada se možda u godini slomi jedna klupa ili stolica. Profesorica i ravnateljica su joj rekle da oni od tog novca kupuju krede i neki papir….'', kazala nam je majka jedne srednjoškolke koja u Čapljini pohađa srednju školu, no kako smo saznali ova praksa je ustaljena i regularna u cijeloj županiji.

Srednja škola treba imati suglasnost od ministarstva, a većina njih ima.

''Što se tiče naplaćivanja odštete u srednjim školama u HNŽ-u, što je regulirano Zakonom o srednjoškolskom odgoju i obrazovanju u kojem stoji da ''radi zadovoljavanja određenih potreba učenika osnivač ili škola mogu tražiti od učenika, odnosno njegovog roditelja ili staratelja participaciju dijela troškova školarine i naknadne učinjene štete u skladu s aktom koji donosi škola uz suglasnost Ministarstva'', naveo je inspektor Omerika za Bljesak.info.

Bivši pomoćnik ministra za obrazovanje Hercegovačko-neretvanske županije Enes Hasanagić kazao je ranije za medije kako školski odbori na osnovi procjene štete koja je načinjena u toj školskoj godini, donesu prijedlog odštete i Ministarstvo daje suglasnost. Ta sredstva se mogu koristiti namjenski samo za tu svrhu i postoji posebna inspekcija koja to .

Tada je istaknuo da se naplaćena sredstva moraju namjenski utrošiti. Inspekcija kada dođe provjeriti, škola je dužna pokazati sve račune na što su sredstva potrošena.



Kopirati
Drag cursor here to close