Nova školska godina

Besplatni udžbenici za učenike Područne škole Polog

Trenutno školu pohađa 109 učenika, raspoređenih u 9 odjeljenja.
Sci-Tech / Obrazovanje | 09. 09. 2021. u 12:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ponedjeljak, 6. rujna 2021. g. školsko je zvono pozvalo učenike Područne škole Polog na početak nove školske godine koja će im ostati u pamćenju kao godina u kojoj su na korištenje dobili potpuno nove komplete udžbenika.

Ova akcija rezultat je zajedničkih aktivnosti Ministarstva obrazovanja, znanosti ,kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke, Grada Mostara, Udruge Zvonigrad iz Pologa i Mjesne zajednice Dobrič Provo Grabova Draga koji su uspjeli osigurati potrebna financijska sredstva za nabavku udžbenika za sve učenike škole.

Ovakva suradnja ustvari je nastavak tradicije. Naime, P.Š. Polog po mnogo čemu je posebna.Trenutno školu pohađa 109 učenika, raspoređenih u 9 odjeljenja od kojih skoro polovica dolazi iz Dobriča - Zapadnohercegovačke županije, ostatak iz Pologa- Hercegovačko-neretvanske županije.

Foto: PR / Stigli novi udžbenici

Neobičan zemljopisni položaj škole na samoj granici dvije spomenute županije, nije slučajan. Povijesni izvori potvrđuju činjenicu da u Pologu nije bilo dovoljno djece da se gradi škola te je odlučeno da se škola gradi na državnom zemljištu na granici naselja Pologa i Dobriča. Mještani Pologa dali su kreč i radnu snagu, a Dobričani su trebali donijeti kamen za gradnju iz majdana kod Međina. Škola je započela s radom 1932. g., a navedene činjenice stoje kao dokaz da bez zajedničkog djelovanja, škola ne bi niti postojala. Stoga ne čudi ponovno vidjeti zajedništvo na djelo.

Neopisiva je radost zavladala na licima učenika jer ništa ne može zamijeniti miris novih udžbenika. Iako sada spremno kreću u nove radne pobjede, svjesni su i odgovornosti. Stoga su obećali svoje udžbenike čuvati i lijepo uokviri kako bi ih mogle koristiti i generacije koje dolaze. No, ono najvažnije je da uoče snagu koju dobrosusjedski odnosii suradništvo mogu donijeti.

 

Kopirati
Drag cursor here to close