Pozitivan utisak na učenike

Plan uvesti maturalni ispit u sve škole županije

Tuzlanski kanton bio je prvi u Bosni i Hercegovini koji je održao ispit iz eksterne mature. Ocjene znanja kojeg pokazuju na maturalnim ispitima svake godine, ukazuje na validnost rezultata.
Sci-Tech / Obrazovanje | 12. 02. 2018. u 17:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ove školske godine, već trinaesti put u Tuzlanskom kantonu bit će organizirana matura. Gimnazijalcima će se na maturalnom ispitu, kao i prošle godine, pridružiti i učenici završnih razreda tehničkih škola.

''Rezultati koje imamo pokazuju zapravo jedan pozitivan utisak i trag na učenike i nastavnike ali i na pedagoški zavod koji je idejni tvorac i realizator uz pomoć nastavnika sa sveučilišta i škola'', kazao je predsjednik Županijskog maturalnog povjerenstva Mirsad Kunić.

Tuzlanski kanton bio je prvi u Bosni i Hercegovini koji je održao ispit iz eksterne mature. Ocjene znanja kojeg pokazuju na maturalnim ispitima svake godine, ukazuje na validnost rezultata. 

''Testove rade Središnje povjerenstvo sastavljeno od dva profesora sa sveučilišta i jedan predstavnik pedagoškog zavoda. Došli smo u situaciju da se naša djeca pouzdaju u sebe i svoje sposobnosti a nikako u nedozvoljena sredstva'', pojasnio je koordinator mature u TK Hariz Agić.

Video: Uvođenje maturalnog ispita u sve škole TK

Direktor Pedagoškog zavoda TK Nikola Čiča istaknuo je da će se ove godine prvi put objediniti sve tehničke škole na jedinstveno eksterno testiranje.

''Nadamo se da ćemo sljedeće godine raditi na objedinjavanju matura za gimnazije i tehničke škole u jedinstvenu maturu. U ovome mi prednjačimo ne samo na području BiH nego i puno šire i mogu kazati da iz susjednih zemalja dolaze da vide primjere naše mature'', podcrtao je Čiča.

Namjera je maturalni ispit uvesti u sve srednje škole.

''Još ima posla u vezi s konačnim usvajanjem ove eksterne provjere znanja i kada se završi pilot faza mogla bi se primjenjivati kao maturski ispit u svim srednjim školama, osim u stručnim gdje uvijek postoji faza završnog ispita, koji se razlikuje jer ima jednu vrstu tehničkog rada'', zaključila je pomoćnica za obrazovanje u Ministarstvu za obrazovanje i znanost TK Mersija Jahić.

Rezultate maturalnog ispita priznale su zemlje Europske unije kao i Sjedinjenih Američkih Država koje ocjenu testa općeg znanja prihvaćaju bez dodatne provjere. Omogućava to i elektronska baza podataka, navode u Pedagoškom zavodu Tuzlanskog kantona.

Datum ovogodišnjeg maturalnog ispita još nije preciziran, ali se zna da će biti održan početkom svibnja.
Kopirati
Drag cursor here to close