Donacija Britanaca

970 mikro:bit računala stiže u škole u HNŽ-u

Zamjenica veleposlanika Velike Britanije u BiH, Ruth Wiseman izrazila je zahvalnost ministru Hadžoviću na suradnji sa British Council-a i veleposlanstvom Velike Britanije u BiH.
Sci-Tech / Obrazovanje | 18. 02. 2020. u 15:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Twitter / Donacija uređaja za škole u HNŽ-u

Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a u suradnji sa British Council-om i Veleposlanstvom Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, u sklopu programa ''Škole za 21. vijek''  organiziralo je dvodnevnu obuku za ravnatelje osnovnih škola s područja HNŽ-a.

U svom izlaganju ministar prosvjete HNŽ-a, Rašid Hadžović uputio je zahvalnost britanskom veleposlanstvu na vrijednoj donaciji.

''Program 'Škole za 21. vijek' jedan je nizu projekata kojim našim učenicima želimo omogućiti interaktivan i inovativan način učenja, a samim tim pružiti i funkcionalno znanje koje će primjenjivati u nastavku školovanja i koje će im osigurati bolje izglede za zapošljavanje u budućnosti. Donacija 970 mikro:bit uređaja za sve osnovne škole, u vrijednosti preko 180.000 KM od velikog je značaja za obrazovni sustav koji će doprinijeti kvaliteti nastavnog procesa kako za učenike, tako i za nastavnike u Hercegovačko-neretvanskoj županiji“, kazao je ministar Hadžović.

Program obuke podrazumijeva edukacije kojima će ravnatelji i nastavnici uz korištenje mikro:bit uređaja – džepnih računala steći znanja iz oblasti digitalnih vještina i vještina kritičkog razmišljanja, a koje će dalje koristiti u nastavnom procesu.

Cilj korištenja mikro:bit uređaja, navode, je učenicima omogućiti primjenu praktičnih vještina kodiranja, kritičkog razmišljanja i programiranja, kao i  unaprjeđenje sposobnosti timskog rada i kreativnosti.  

Zamjenica veleposlanika Velike Britanije u BiH, Ruth Wiseman izrazila je zahvalnost ministru Hadžoviću na suradnji sa British Council-a i veleposlanstvom Velike Britanije u BiH.

''Naš cilj je podržavati napore da se mladi ljudi obuče u oblasti kodiranja, kritičkog razmišljanja i rješavanju problema, jer su to vještine potrebne za savremene poslove. Ovim programom učenice i učenici će sigurno uz korištenje mikro:bit uređaja dodatno poboljšati svoje vještine i kapacitete da integriraju kritičko razmišljanje kako u nastavnom procesu tako i svakodnevnici. Zadovoljstvo nam je što smo u mogućnosti da pružimo mentorstvo i podršku svim školama kako bi nastavnici i ravnatelji zajedno sa učenicama i učenicima razvili inovativne projekte'', istakla je zamjenica Wiseman.

Program ''Škole za 21. vijek'', podsjećaju, je trogodišnji program za zemlje regije koji financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, u vrijednosti od 10 milijuna funti, čiji je cilj za preko milijun učenika širom Zapadnog Balkana, uzrasta od 10 do 15 godina, omogući sticanje vještina kritičkog razmišljanja, rješavanja problema i kodiranja, priopćeno je iz Ministarstva prosvjete HNŽ-a.

Kako je na društvenim mrežama objavio britanski veleposlanik Matt Field, uređaji će u hercegovačke škole stići u roku dva dana. 

Kopirati
Drag cursor here to close