Njih 74

100.000 KM najboljim studentima Federacije

Kontinuirano se subvencionira smještaj i ishrana za oko 300 studenata iz tri najmanje razvijena kantona Posavskog, Bosansko-podrinjskog i Hercegbosanske županije, kao i iz Republike Srpske.
Sci-Tech / Obrazovanje | 01. 12. 2023. u 14:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti priopćilo je da će i ove godine nagraditi najbolje studentice i studente u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Za ove jednokratne novčane podrške osigurano je skoro 100.000 KM.

Za izvrstan uspjeh ostvaren u akademskoj 2022/2023. godini bit će nagrađena 74 studenta, koje su nominirali fakulteti u sastavu javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH, Univerzitet u Sarajevu i Franjevačka teologija Sarajevo, univerziteti u Tuzli, Zenici i Bihaću te Univerzitet "Džemal Bijedić" Mostar i Sveučilište u Mostaru.

Prema kriterijima koje je utvrdilo i objavilo Ministarstvo, riječ je o najboljim studentima završne godine i ciklusa studija, odnosno integriranih studija, koji su imali najbolji prosjek ocjena, od 10 ili blizu 10, odnosno 5 ili blizu 5, u prošloj akademskoj godini.

Također, navodi se u priopćenju Ministarstva, u okviru financiranja osnovnog i proširenog studentskog standarda bit će, kao i ranijih godina, podržani i studenti s invaliditetom te studenti romske nacionalnosti.

Pored toga, kontinuirano se subvencionira smještaj i ishrana za oko 300 studenata iz tri najmanje razvijena kantona Posavskog, Bosansko-podrinjskog i Hercegbosanske županije, kao i iz Republike Srpske.

S ciljem poboljšanja proširenog studentskog standarda ove godine podržane su i studentske organizacije visokoškolskih javnih ustanova u FBiH u realizaciji domaćih i međunarodnih studentskih projekata te studentskih razmjena i praksi, ali i javne visokoškolske ustanove u Federaciji BiH s projektima od značaja za implementaciju Bolonjskog procesa.

Ova podrška reformi visokog obrazovanja u Federaciji BiH je namijenjena za projekte osiguranja kvalitete studijskih programa na I i II ciklusu studija te za projekte povezivanja s potrebama tržišta rada za studijske programe I i II ciklusa studija, priopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Kopirati
Drag cursor here to close