Dnevno ih se pošalje 10 milijardi

Znate li koji su najpopularniji emojiji u svijetu?

Gotovo je nemoguće točno izbrojati koliko se emojija svakodnevno pošalje u svijetu, ali neke procjene govore o više od 10 milijardi.
Sci-Tech / Internet | 17. 07. 2023. u 11:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već 10 godina svijet slavi posebnu značajku modernog života na današnji dan. Naime, 17. srpnja u svijetu se obilježava - Dan emojija, smajlića odnosno emotikona.

U eri digitalne komunikacije, gotovo je nemoguće zamisliti svijet bez emojija. Bez obzira bio to palac gore, smajlić, srce ili nešto potpuno novo, emojiji su postali ključni u prenošenju naših osjećaja kroz tekstualne poruke i društvene mreže.

No, znate li kako su nastali emojiji i otkud potječu? Još 1990-ih godina, Shigetaka Kurita za NTT Docomo osmislio je riječ "emoji" koja na japanskom znači "slikovna riječ" i stvorio ukupno 176 emojija.

Međutim emojiji nisu doživjeli pravu popularnost do pojave mobilnih telefona s mogućnošću slanja tekstualnih poruka, javlja Zimo.

Prvi korisnici tih tekstualni poruka veoma su brzo shvatili da samo slanje tekstualne poruke ne može prenijeti trenutne osjećaje pošiljatelja. Teško je iz riječi "dobro", shvatiti je li osoba ljuta, prihvaća li nešto mirno ili misli nešto treće.

Stoga su veoma brzo u upotrebu krenuli prvo emotikoni (koji su se sastojali od nekoliko znakova kojima bi se stvaralo lice, npr. : i ) davali su :)), a s razvojem mobilnih telefona, a potom i pametnih telefona i emojiji.

Infographic: In 2023, Global Emoji Count Could Grow to 3,491 | Statista You will find more infographics at Statista

Prvi mobilni telefon opremljen emojijima bio je japanski J-Phone 1997. godine, a danas je na tržištu nemoguće pronaći telefon koji u svom operativnom sustavu, obično u sklopu tipkovnice, ne nudi barem neki oblik emojija.

Prvi Svjetski dan emojija obilježen je 17. srpnja 2014. godine nakon što je osnivač internetske stranice o emojijima, Emojipedije, Jeremy Burge, predložio upravo taj dan za obilježavanje sve veće upotrebe emojija.

Danas Unicode standard prepoznaje gotovo 3500 emojija, a svake se godine dodaju novi. Tako su prošle godine za objavu odobreni emoji "lice koje se trese", "guska", "cvijet zumbul" i "rozo srce". Ti su emoji odobreni u rujnu 2022. godine i tijekom 2023. godine trebali bi postati dostupni na svim platformama.

U sklopu ažuriranja Unicode standarda, svakog rujna odobravaju se novi emojiji. Za ovu godinu predloženi su novi emojiji poput "limete", "glave koja se miče lijevo desno", "glave koja se miče gore dolje", "ptice feniks", "lanca koji puca", "smeđe gljive" i cijelog niza emojija koji prikazuju ljude. Koji će od tih emojija zaista biti odobren i uvršten u Unicode standard za sljedeću godinu, saznat ćemo u rujnu.

Do tad, Emojipedija je u sklopu Svjetskog dana emojija, dodijelila Svjetsku nagradu za emojije i to u cijelom nizu kategorija - od najpopularnijih, najboljeg novog emojija i najiščekivanijeg emojija.

Tako je najpopularniji novi emoji upravo "rozo srce", slijedi ga "glava koja se trese" i potom svjetloplavo srce".

A dok čekamo pobjednike u ostalim kategorijama, nekoliko zanimljivosti o emojijima.

Znate li da se svakog dana, putem Facebook Messengera, bez ikakve dodatne riječi, šalje više od 900 milijuna emojija, a više od 700 milijuna koristi se u objavama na Facebooku?

Najčešće korišten emoji na Twitteru je "lice sa suzama radosnicama". To je ujedno i najpopularniji emoji na iOS-u.

Kopirati
Drag cursor here to close