Tema bolesti

YouTube uklanja sadržaj koji daje netočne informacije o prevenciji i liječenju bolesti

Ubuduće će s YouTubea biti uklanjani sadržaji koji daju netočne informacije o prevenciji i liječenju bolesti, negiraju njihovo postojanje, ili pak promoviraju "čudotvorne" načine liječenja raka.
Sci-Tech / Internet | 16. 08. 2023. u 08:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nastavno na pravila uvedena tijekom pandemije, YouTube najavljuje implantaciju svojih dugoročnih politika postupanja prema video sadržajima koji se tiču medicine, posebice dezinformacija i neslužbenih metoda liječenja karcinoma.

U vremenima kada informacije vezane uz medicinu evoluiraju, s njima se mijenjaju i dezinformacije, pa su u ovoj platformi odlučili izraditi dugoročni okvir, kojim će se voditi kada je riječ o moderiranju sadržaja iz domene medicine i zdravlja, javlja Bug.

Tri kategorije dezinformacija

Pokušat će, kažu, zadržati ravnotežu između zdravog dijaloga i rasprave o tim temama, no kad je riječ o odavno utvrđenom znanstvenom konsenzusu, neće biti dozvoljeno širiti informacije koje ljudima mogu izravno štetiti.

Desetke dosadašnjih pravila presložili su sada u tri kategorije dezinformacija, koje će ubuduće tako biti promatrane i moderirane:

  • Prevencija: sadržaj koji se protivi službenim uputama za prevenciju raznih zdravstvenih stanja, primjerice onaj koji širi dezinformacije o cjepivima ili preporuča razne štetne preparate kao preventivne, bit će uklonjen,
  • Liječenje: isto tako bit će uklanjan sadržaj koji je u kontradikciji sa službenim napucima za liječenje određenih stanja, što se odnosi na poticanje korištenja nedokazanih metoda i neprovjerenih lijekova,
  • Poricanje: sadržaj koji poriče postojanje bolesti ili, na primjer, službene podatke o smrti tijekom pandemije, također će biti uklonjen.

Čistka sadržaja

Posebna pravila YouTube uvodi kad je riječ o neprovjerenim i štetnim "terapijama" za liječenje karcinoma.

Misija će im biti da, kada oboljeli traže informacije o svojem stanju, ne mogu na njihovoj platformi naći dezinformacije i očito neučinkovite metode liječenja.

To uključuje video sadržaje koji, primjerice, govore da "češnjak liječi rak" ili savjetuju "uzimanje vitamina C umjesto radioterapije". Takvi sadržaji će, po novome, biti aktivno uklanjani s YouTubea, a velika "čistka" počinje već sada.

Kopirati
Drag cursor here to close