Presuda Europskog suda

YouTube nije odgovoran za kršenje autorskih prava

YouTube se našao na optuženičkoj klupi nakon što je Frank Peterson tužio YouTube i Google u Njemačkoj.
Sci-Tech / Internet | 22. 06. 2021. u 11:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski sud rekao je kako YouTube u vlasništvu Googlea i druge platforme nije odgovoran za kršenje autorskih prava za sadržaj koji korisnici prenesu na svoje platforme pod određenim uvjetima.

Ovaj slučaj posljednji je razvoj događaja u dugogodišnjoj borbi između europske kreativne industrije i mrežnih platformi, dok prvi od drugih traže kompenzaciju ili djelovanje za neovlašteno korištenje sadržaja kada se prenosi na platforme.

YouTube se našao na optuženičkoj klupi nakon što je Frank Peterson, glazbeni producent, tužio YouTube i Google u Njemačkoj zbog toga što su korisnici mreže 2008. godine prenijeli nekoliko fonograma na koje on polaže autorska prava.

U drugom slučaju producentska kuća Elsevier u Njemačkoj tužila je Cyando, servis koji pruža usluge čuvanja podataka, nakon što su njegovi korisnici prenijeli nekoliko Elsevierovih djela na svoju platformu Uploaded 2013. godine bez odobrenja Elseviera.

Njemački sud naknadno je zatražio savjet od Europskog suda, koji je u utorak donio presudu u oba slučaja.

"Trenutno je slučaj da operateri internetskih platformi u načelu sami ne komuniciraju s javnošću o sadržaju koji je zaštićen autorskim pravima, koji su ilegalno objavili korisnici tih platformi", rekao je Europski sud.

"Međutim, ti operateri stvaraju takvu komunikaciju u kršenju autorskih prava ne samo tako što čine te platforme dostupnima nego i omogućujući da javnost ima pristup takvom sadržaju", rekli su suci.

Radi se o slučajevima C-682/18 YouTube i C-683/18 Cyando.

Kopirati
Drag cursor here to close