Odluka Googlea

Ugašeni YouTube kanali povezani s Iranom zbog dezinformacija

''Nastavit ćemo dijeliti naše nalaze s policijom i drugim relevantnim vladinim entitetima u SAD-u i dalje'', poručeno je iz Googlea.
Sci-Tech / Internet | 24. 08. 2018. u 09:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Screenshot  / Ilustracija

Kompanija Google identificirala je i ugasila 39 YouTube kanala povezanih s navodnim pokušajem Irana da širi dezinformacije u SAD-u, prenosi Reuters.

Osim toga, Google je također uklonio šest blogova na Bloggeru i 13 Google naloga.

''Naša istraga o ovim temama je u toku. Nastavit ćemo dijeliti naše nalaze s policijom i drugim relevantnim vladinim entitetima u SAD-u i dalje'', poručeno je iz Googlea.

Kompanije Facebook, Twitter i Alphabet kolektivno su u utorak ugasile više stotina naloga povezanih s navodnom iranskom propagandnom operacijom.

Iz kompanije Facebook tada su objavili kako su operacije manipuliranja za cilj imale Latinsku Ameriku, SAD, Veliku Britaniju i Bliski istok.

''Neke od tih aktivnosti inicirane su iz Irana, druge iz Rusije. Radilo se o različitim kampanjama i nismo identificirali nikakvu vezu ili koordinaciju među njima'', istaknuto je na blogu Facebooka.

Ta kompanija je također priznala da nije u mogućnosti nositi se sama sa problemom, te navela kako je surađivala sa snagama reda, stručnjacima i ostalim kompanijama, navodi Al Jazeera.

Kopirati
Drag cursor here to close