Odmjeravanje snaga

Gameri dolaze na svoje: Počinje druga sezona Univerzitetske Esport Lige

U ligi mogu sudjelovati svi fakulteti sa banjalučkog, sarajevskog i mostarskog Univerziteta, a timove od pet igrača kreirat će sami.
Sci-Tech / Internet | 19. 12. 2021. u 13:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gameri iz Sarajeva, Mostara i Banja Luke ove zime će imati priliku da se nadmeću i predstavljaju svoj fakultet na jedinstvenom natjecanju po svjetskim trendovima.

Kompanija Tiltproof, Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Banja Luci i Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru, organiziraju drugu univerzitetsku esport ligu u igri League of Legends.

Samostalno kreiranje timova

U ligi mogu sudjelovati svi fakulteti sa banjalučkog, sarajevskog i mostarskog Univerziteta, a timove od pet igrača kreirat će sami. Iskustvo u gamingu svakako će biti presudno za kreiranje timova.

"Jako nam je drago što Univerzitet u Sarajevu zajedno sa svim svojim organizacijskim jedinicama sudjeluje na Univerzitetskoj esport ligi. Nadam se da će našim studentima svih smjerova i usmjerenja ova aktivnost biti zanimljiva i korisna, kako za stjecanje dodatnog iskustva i za razvoj natjecateljskog duha, tako i za razvoj različitih vještina i upoznavanje sa gaming industrijom koja je u značajnom porastu u ovom periodu", kazala je direktorica Centra za istraživanje i razvoj Univerziteta u Sarajevu Maja Arslanagić-Kalajdžić.

"Mi na Univerzitetu u Banja Luci smo izuzetno zadovoljni što se Univerzitetska esport liga ove sezone proširuje i što će naši studenti imati priliku ovaj put da se natječu i odmjere svoje gaming vještine sa koleginicama i kolegama sa drugih bosanskohercegovačkih sveučilišta. Prva sezona je pokazala da zaista postoji potencijal za razvoj esporta kao značajnog segmenta gaming industrije, te da su naši studenti spremni da se suoče sa izazovima kroz sudjelovanje u esport ligi. Vjerujem da će kroz ovu sezonu steći dodatno iskustvo koje im može biti od pomoći za dalji razvoj karijere, možda čak i u gaming industriji", naglasila je rukovoditeljica rekla je Centra za poduzetništvo i transfer tehnologija Univerziteta u Banja Luci Anđela Pepić.

12 fakulteta

Univerzitetska Esport Liga ugostit će do 12 fakulteta, koji će odmjeriti snage u periodu od 22-29.12, gdje će biti izabran novi prvak.

Prvu titulu prvaka UEL lige osvojili su studenti Elektrotehničkog fakulteta iz Banja Luke.

"Raduje nas činjenica da naš Univerzitet, prije svega naši studenti imaju priliku odmjeriti svoje vještine u popularnim aktivnostima poput esporta. Svjedoci smo velikog značaja esporta kod mladih osoba, te smatramo pozitivnim što su Univerziteti u BiH prepoznali želje studenata. Za svaku pohvalu je i poticanje suradnji, razmjena znanja, iskustava te prijateljstava između Univerziteta i studenata širom BiH. Nadamo se da će ovo iskustvo potaknuti natjecateljski duh kod studenata te omogućiti stjecanje znanja i novih kontakata kako u gaming tako i u IT industriji, zahvaljujući partnerima iz navedenih branši. Ovim putem želimo poželjeti sreču kako sudionicima, tako i organizatorima uz nadu da će se ovaj događaj dodatno proširiti i postati tradicija"m istaknuo je , izjavio je predstavnik Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru Amar Šabanović.

Esport lige u svijetu dio su svakodnevice, a implementacija esporta u službene obrazovne i poslovne institucije uveliko završena. U Bosni i Hercegovini kompanija Tiltproof pravi prve korake ka suradnji s institucijama i prepoznatljivosti esporta na društvenom nivou.

Kopirati
Drag cursor here to close